Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Bratislavu sa valí ďalšia vlna sneženia: Môže napadnúť až 40 cm!

Momentálna situácia v Bratislave Zobraziť galériu (9)
Momentálna situácia v Bratislave (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Západné a stredné Slovensko sa pripravuje na prívaly snehu. SHMÚ pre nasledujúce dva dni vydal výstrahu pred snežením. V Bratislave, kde od utorka 05:00 SEČ platí druhý stupeň výstrahy, by mohlo napadnúť až 30 centimetrov. Na bratislavských cestách od rána došlo k desiatkam havárií.

Vaše tipy

17:19 Dopravný podnik Bratislava stále upozorňuje na 10- až 15-minútové meškanie liniek mestskej hromadnej dopravy. Ako informoval hovorca primátora Ľubomír Andrassy, hlavné cestné ťahy sú mokré, dopravná situácia je však bez vážnejších komplikácií. V bratislavských uliciach sú stále všetky mechanizmy, vo večerných hodinách sa zamerajú najmä na dočisťovanie ciest. Podľa predpovede počasia má snežiť aj počas noci, k dispozícii preto budú všetky vozidlá zimnej údržby i pracovníci.

16:10 Ako informoval bratislavský policajný hovorca František Peczár, o 15:40 boli na diaľnici D1, D2 a D4 zrušené dopravné obmedzenia pre vodičov kamiónov a bol znovu otvorený hraničný priechod Rajka medzi Maďarskom a Slovenskou republikou.

15:28 Cestovanie MHD v hlavnom meste kvôli sneženiu stále sprevádza desať - až pätnásť minútové meškanie. Stále nepremávajú linky číšlo 44 na Kramáre a 147 na Slavín, keďže cesty nie sú dostatočne vyčistené. Dopravný podnik Bratislava (DPB) o tom informuje na svojom webe.

Električková doprava je už plne obnovená. Problémy nastali okolo 14.00 hod na Šafárikovom námestí a Štúrovej ulici. Dopravný podnik tam však poslal posily, aby vyčistili výhybky.

Pre sneh dnes linky mestskej dopravy nepremávali na Kramároch, nezjazdná bola aj Dúbravka, Koliba či Dlhé diely. Na Mudroňovej ulici zapadol trolejbus, na Prokopa Veľkého zase autobus. Meškanie v meste dosahovalo aj pol hodinu. Momentálne je situácia relatívne stabilizovaná.

14:50 Situácia na diaľnici D1, ktorú ráno v smere do hlavného mesta skomplikovali aj kamióny odstavené v jednom pruhu, sa už upokojila. Pred vstupom na naše územie odstavovali aj kamióny prichádzajúce z Poľska a Českej republiky, aby sa zabránilo ďalším kolónam. Podľa informácií z polície kamióny smerujúce na Balkán už cez hranice púšťajú. Do Maďarska sa dostanú napríklad cez priechod Medveďov, či Šahy.

Hraničný priechod Rajka je stále uzavretý, nákladné autá, ktoré majú namierené do Slovinska a Talianska, maďarská strana nepúšťa. V teréne je stále maximálny počet policajtov, ktorí usmerňujú dopravu, uviedla hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová.

14:05 Podľa informácií imeteo.sk na západnom Slovensku sneženie ustáva a jeho intenzita slabne. Teplota začína stúpať. Na východnom Slovensku sa teploty šplhajú až k +4°C. Mrzne len na severe a na krajnom západe.

13:44 Vytrvalé husté sneženie už začína komplikovať dopravu aj v niektorých častiach Trenčianskeho samosprávneho kraja. Podľa riaditeľa Správy ciest TSK Stanislava Lališa intenzívnejšiu údržbu potrebujú najmä niektoré cesty v okresoch Myjava a Nové Mesto nad Váhom. Husté sneženie v kombinácii so silným vetrom, ktorý na cestách vytvára snehové jazyky, komplikuje dopravu najmä v Myjavskom okrese, kde sa posýpacie a odhrňovacie vozidlá musia točiť v dvojhodinových intervaloch.

„Vietor nám nafukuje sneh aj na cestu na Bezovec a v okolí Krajného. Tam sme museli nasadiť výkonnejší šípový pluh. Pri Košariskách sa skrížili dva kamióny, cesta je tam zatiaľ pre osobné automobily prejazdná,“ povedal Lališ s tým, že v ostatných častiach kraja je situácia na cestách pokojná.

13:38 Situácia na diaľnici D1 je už bez väčších komplikácií. Dopravné obmedzenie, pre ktoré predpoludním odkláňali na križovatke Voderady všetky nákladné vozidlá smerujúce do hlavného mesta späť na rýchlostnú cestu R1, bolo o 12:05 zrušené. Informoval o tom trnavský policajný hovorca Michal Hanus.

13:35 Ako informoval bratislavský policajný hovorca František Peczár, od 9:00 do 13:00 evidujú na bratislavských cestách 1 dopravnú nehodu a 22 škodových udalostí.

13:24 Husté sneženie komplikuje život aj susedom Čechom. Najhoršia situácia je v Pardubickom kraji, ktorého cesty pokrýva niekoľko centimetrov snehu. Problémy majú najmä vodiči kamiónov, ktorí len ťažko zvládajú stúpanie do kopcov. Za dve hodiny v regióne pribudlo až osem havárií. Tamojší cestári, podobne ako naši, upozorňujú na vytváranie snehových jazykov. Podľa meteorológov by tam dnes a v stredu mohlo napadnúť 15, na horách až 30 cm nového snehu.

13:10 MHD v Bratislave premáva bez vážnejších obmedzení. "Premáva sa na všetkých úsekoch, výnimkou sú len linky číslo 44 a 147, ktoré jazdia nepravidelne," informuje Dopravný podnik Bratislava (DPB) na svojom webe. Stále však sneží, a tak treba aj naďalej počítať so zdržaním asi 20 až 30 minút.

V Bratislave zajtra 3. stupeň výstrahy, napadne 20 až 40 cm

12:55 Počas večera a noci dorazí na krajný západ intenzívna vlna sneženia, ktorá ešte viac skomplikuje už dosť ťažkú situáciu v Bratislave. Do platnosti vstúpi najvyšší tretí výstražný stupeň. Informoval o tom meteorologický server imeteo.sk. SHMÚ naopak vyhlásilo 2. stupeň výstrahy a podľa ich informácií má napadnúť 30 cm nového snehu.

 

Tretí stupeň by mal platiť pre krajný západ
Zobraziť galériu (9)
Tretí stupeň by mal platiť pre krajný západ  (Zdroj: imeteo.sk)

V priebehu stredy sa vo východnej časti Podunajskej nížiny bude sneženie meniť na dážď alebo dážď so snehom, ale na krajnom západe a na severozápade bude naďalej snežiť. Môže tam napadnúť až 40 centimetrov nového snehu. Intenzívne sneženie dorazí v priebehu večer a noci a ešte viac paralyzuje hlavné mesto. Očakáva sa, že viaceré cesty budú neprejadzné a v Bratislave sa očakáva vyhlásenie kalamitnej situácie. Odporúčame necestovať do hlavného mesta.

12:30 Prímestské autobusy, ktoré smerujú zo Záhoria a Senca do hlavného mesta, meškajú pre zlé počasie a nehodám 60 až 70 minút. "Zo smeru Senec a tiež od Stupavy a Malaciek bolo dosť dopravných nehôd. Vzhľadom na to sa doprava spomalila, narástli nám meškania," povedala hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová. Diaľkovú medzištátnu dopravu zatiaľ podľa nej počasie neobmedzilo. Nemeškajú ani autobusy medzi Bratislavou a Viedňou.

12:05 Napriek hustému sneženiu na Žitnom ostrove sú všetky cesty zjazdné. Informoval o tom námestník riaditeľa Správy a údržby ciest (SÚC) Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) pre oblasť Dunajská Streda Ján Baďanský.

11:27 Ako informovalo Rádio Expres v dopravnom servise, na D1 pri Triblavine v smere do Bratislavy sa kvôli odstaveným kamiónom čaká viac ako hodinu a pol. Podobnému zdržaniu sa nevyhnete ani na starej seneckej ceste v smere do hlavného mesta. Na starej ceste medzi Stupavou a Malackami sa tvoria hlboké snehové záveje.

11:23 Podľa portálu zjazdnost.sk sú všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, okrem úseku D1 Bratislava - Senec a úsekov D2 Lozorno - Bratislava, Bratislava - hranica s MR a D4 Jarovne - hranica s Rakúskom, kde je na miestami vozovke vrstva čerstvého až kašovitého snehu do 2 cm.

Na Bratislavu sa valí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: zjazdnost.sk)

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je mokrý alebo pokrytý vrstvou čerstvého prípadne kašovitého až utlačeného, miestami zľadovateného snehu do 3 cm, na vyššie položených cestách najmä nižších tried do 4-5 cm, miestami až do 5 - 10 cm.

11:20 Horský priechod Veľké Pole v okrese Žarnovica je do odvolania uzavretý pre nákladnú dopravu nad desať metrov. Informoval o tom dispečer Banskobystrickej regionálnej správy ciest, závod Žiar nad Hronom, Peter Rozenberg. Doplnil, že dôvodom jeho uzavretia je husté sneženie. "Tvoria sa tam snehové záveje, ktoré pracovníci správy ciest nestíhajú odhŕňať."

MHD mešká alebo nejazdí, situácia sa bude zhoršovať

11:10 Mestská hromadná doprava v hlavnom meste mešká, treba rátať so zdržaním do 30 minút. Informovala o tom Zuzana Vachová z Dopravného podniku Bratislava. Najväčší problém je na bratislavských Kramároch, neprejazdné sú i kopcovité terény v okrajových častiach Bratislavy Dúbravka, Koliba a Dlhé diely.

"Aktuálne sú v Bratislave neprejazdné Kramáre, linky číslo 212, 204, 209 a 32, 22 v tomto úseku nepremávajú," upozorňuje na svojom webe Dopravný podnik Bratislava (DPB) s tým, že premávka sa bude zhoršovať. Momentálne prebieha celomestský posyp, keďže podľa vodičov niektorých liniek sa cesty šmýkajú.

11:05 Pre komplikácie, ktoré na D1 spôsobil okrem nepriaznivého počasia aj uzavretý hraničný priechod Rajka, odstavujú už aj kamióny prichádzajúce z Poľska a Českej republiky. Už pred vstupom na naše územie sú nákladné autá odstavované na odstavných plochách, aby sa zabránilo tvoreniu ďalších kolón, uviedla hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová.

Dopravná situácia je značné komplikovaná na viacerých úsekoch. Polícia vodičov smerujúcich do Bratislavy vyzýva, aby použili starú cestu. Zároveň ich upozorňujú , aby zvýšili pozornosť, znížili rýchlosť a dodržiavali bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami.

Na rýchlostnej ceste R1 znížili rýchlosť

10:33 V okrese Nitra sa na rýchlostnej ceste R1 tvoria snehové jazyky. V úseku Pata – Nitra je preto obmedzená rýchlosť jazdy na 80 - 100 kilometrov za hodinu. V okrese Nové Zámky je cesta medzi obcami Semerovo a Kolta naďalej prejazdná iba v jednom jazdnom pruhu, uviazol tam kamión.

„Na ceste je veľká vrstva snehu, premávku na mieste riadi polícia a púšťajú iba vozidlá so snehovými reťazami. Podľa možnosti sa treba vyhnúť tomuto úseku,“ informuje nitrianske krajské operačné stredisko polície. V mestskej časti Nitry Dražovce sa pri priemyselnom parku tvoria kolóny vozidiel, prejazdný je len jeden jazdný pruh. Zhruba 20 minút bola neprejazdná cesta medzi obcami Čifáre a Veľký Ďur, v súčasnosti je už opäť prejazdná bez obmedzení.

Bratislavské letisko zatiaľ bez problémov

10:27 Výdatné sneženie na západe Slovenska, ktoré sprevádza nárazový vietor, sa zatiaľ nedotklo vybavovania letov na bratislavskom letisku. Povedala to jeho hovorkyňa Dana Madunická. "Všetky dnešné lety - pravidelné, súkromné i nákladné, sú momentálne bezpečne a bez meškania vybavené na prílete a odlete," uviedla hovorkyňa.

 

Momentálna situácia na bratislavskom letisku
Zobraziť galériu (9)
Momentálna situácia na bratislavskom letisku  (Zdroj: BTS)

 

Vzletovo-pristávacie dráhy podľa nej na letisku upravujú tak, aby bola zachovaná bezpečnosť a minimalizované odklony lietadiel na iné letiská, kde to poveternostné podmienky dovoľujú. "Letiskové zložky zároveň zabezpečujú aj odmrazovanie lietadiel na žiadosť ich kapitánov," dodala Madunická.

10:22 Všetky cesty v Trnavskom kraji sú zatiaľ zjazdné, tvoria sa však na nich snehové jazyky a záveje. Na Záhorí robí cestárom problémy vietor v okolí Senice, v okolí Trnavy, problémy sú pri Seredi a Červeníku. ,,Jazdíme stále dokola, ale vietor nám cesty zafukuje,“ povedal k situácii na Záhorí Jozef Olejník zo senickej Správy a údržby ciest Trnavského samosprávneho kraja. Problémy majú cestári v úsekoch Sobotište - Podbranč, Senica – Radošovce, Prievaly – Jablonica, ale aj inde.

Na Bratislavu sa valí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR)

10:20 V Nitrianskom kraji sneží, cesty sú zjazdné, no na niektorých úsekoch je naviaty sneh, ktorý cestári priebežne odstraňujú. Problémy majú v súčasnosti kamióny v Novozámockom okrese. Čiastočne obmedzili dopravu na úseku Kolta - Čaka na ceste I/75, kde zišiel kamión z cesty a čiastočne zasahuje do jedného jazdného pruhu. Ako informovalo nitrianske krajské operačné stredisko polície, dopravu riadia policajti a pokiaľ je možné, treba sa úseku vyhnúť. Problémy majú kamióny aj z druhej strany obce Kolta v smere na Semerovo. Uviazlo tam päť kamiónov, neprejazdný je jeden jazdný pruh a premávku riadi polícia.

9:43 Vo vysokohorskom teréne všetkých slovenských pohorí trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Jozef Richanvský, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

9:40 Meteorológovia zvýšili výstrahu pred snežením na druhý stupeň pre okresy Bratislava, Trnava, Senec, Malacky, Pezinok, Galanta, Dunajská Streda, Senica, Skalica a Myjava. Pre tieto okresy platí tiež výstraha prvého stupňa pre tvorbu snehových jazykov a závejov. Výstraha prvého stupňa pre sneženie platí pre zvyšok západného Slovenska ako aj okresy Banská Bystrica, Brezno, Ružomberok, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webstránke.

Meteorológovia v oblastiach s druhým stupňom výstrahy očakávajú silné sneženie, pri ktorom spadne 20 - 30 centimetrov nového snehu, čo predstavuje "veľké nebezpečenstvo pre dopravu a pohyb osôb," upozorňuje SHMÚ.

9:35 Vodičov kamiónom upozorňujú aj trnavskí policajti. Tí, ktorí idú po diaľnici D1 v smere na Bratislavy budú na križovatke Voderady otáčaní späť, smerom na rýchlostnú cestu R1. Na D1 je premávka zhustená, pretože v pravom pruhu sú odstavované kamióny a osobné autá sú smerované len do jedného jazdného pruhu. Ak vodiči z Trnavy smerujú do Bratislavy, mali by použiť radšej starú cestu.

Kamión na diaľnici pri Rusovciach
Zobraziť galériu (9)
Kamión na diaľnici pri Rusovciach  (Zdroj: TASR)

9:20 Bratislavskí policajti vyzývajú vodičov smerujúcich po diaľnici D2 smer Bratislava - Malacky, aby zvýšili opatrnosť. Na úseku medzi Stupavou a Lozornom sa vytvárajú na cestách snehové jazyky. Ak je to možné, tomuto úseku sa radšej vyhnite. Od 6:00 do 9:00 policajti v Bratislave evidujú 4 dopravné nehody a 6 škodových udalostí.

9:10 Na diaľnici D1 sa začínajú tvoriť kolóny v súvislosti s odstavovaním nákladných motorových vozidiel, informoval bratislavský policajný hovorca František Peczár. Keďže v Bratislavskom kraji husto sneží a na cestách je vrstva kašovitého snehu, polícia upozorňuje vodičov, aby jazdili opatrnejšie, pomalšie a dodržiavali bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami.

Priechod Rajka je pre kamióny uzavretý

9:00 Hraničný priechod Rajka je uzavretý. Stalo sa tak na žiadosť susedných krajín, ktoré takisto trápi snehová kalamita. Bratislavská polícia preto vyzýva vodičov nákladných áut, ktorí smerujú do Maďarska, aby odstavili svoje vozidlá na najbližších odstavných plochách. Dopravu na diaľnici D2 v smere z Česka na Slovensko budú usmerňovať policajti.

Odstavené kamióny na pumpe pri Rusovciach
Zobraziť galériu (9)
Odstavené kamióny na pumpe pri Rusovciach  (Zdroj: TASR)

Všetkých vodičov nákladných áut, ktorí smerujú z Česka cez Bratislavu do Maďarska na diaľnici D2 odstavia. Odstavení budú tiež vodiči nákladných áut, ktorý smerujú po diaľnici D1 smer Bratislava na hraničný priechod Rajka smerom do Maďarska.

Bratislavčania sa dnes prebudili do bieleho rána. Mesto má už za sebou tri celomestské zásahy, v teréne je všetkých 53 mechanizmov a od 4.00 h čistia pracovníci mesta chodníky a zastávky MHD. Doprava na cestách je spomalená.

"Prvý celomestský zásah sme začali už o 21.30 h, išlo však len o posyp, o 1.30 h sa aj pluhovalo a ďalší zásah sme spustili ráno okolo 5.00 h," uviedol pre TASR hovorca primátora Ľubomír Andrassy. Hlavné cestné ťahy sú podľa jeho slov mokré a na vedľajších cestách je nová vrstva snehu.

"Komplikácie zaznamenávame počas rannej špičky najmä v kopcovitých častiach Bratislavy, na Kolibe, Dúbravke či v Karlovej Vsi. Aj keď je doprava spomalená, nemáme žiadne úseky, kde by bola pre novú nádielku snehu zastavená," priblížil hovorca s tým, že výrazné zápchy sa zatiaľ netvoria a vodiči len jazdia opatrnejšie.

Do Bratislavy radšej nejazdite

Na Bratislavu sa valí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR)

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre západné Slovensko výstrahu druhého stupňa pred snežením, mesto preto očakáva, že situácia na cestách sa môže počas dnešného dňa ešte zhoršiť. Bratislavčania by dnes podľa Andrassyho mali zvážiť cestovanie osobnými autami a rovnako odporúča, aby do hlavného mesta necestovali tí, ktorí nemusia. "Taktiež žiadame správcov nehnuteľností, aby si odhrabali sneh na svojich chodníkoch," dodal Andrassy.

Problémy aj v Trenčianskom kraji

Cesty v Trenčianskom kraji sú zjazdné, dopravu v okrese Myjava a čiastočne v okrese Nové Mesto nad Váhom komplikuje čerstvo napadnutý a najmä naviaty sneh. Vyplýva to z informácií Slovenskej správy ciest o zjazdnosti.

Čerstvý sneh od jedného do dvoch centimetrov je na cestách III. triedy v obvode Partizánske. Na cestách I. a II. triedy v obvode Nové mesto nad Váhom je vrstva čerstvého snehu až do troch centimetrov, na cestách III. triedy až do piatich centimetrov.

Podľa riaditeľa Správy ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja Stanislava Lališa najväčšie problémy spôsobuje silný vietor, ktorý nafúkal sneh na vozovky. Najzložitejšia situácia je v kopaničiarskom regióne v obvode Myjava, sneh naviaty na cestách komplikuje dopravu aj pri obciach Podolie, Očkov a Pobedím v okrese Nové Mesto nad Váhom rovnako ako v hornej časti horského priechodu Homôľka a v horskej obci Zliechov v okrese Ilava.

Doprava však i napriek komplikáciám nie je podľa Lališa zastavená nikde, v teréne má Správa ciest všetky posýpacie a odhŕňacie mechanizmy. Podľa informácie z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne je pre husté sneženie v úseku diaľnice D1 Trenčín - Ilava znížená rýchlosť na 100 kilometrov za hodinu v oboch smeroch.

Predpoveď SHMÚ a výstrahy

Maďarsko už kvôli snehovej kalamite pre nákladné vozidlá uzavrelo diaľničný hraničný priechod Rajka. So snehom sa včera v noci vytrápila napríklad Banská Bystrica, kde napadlo tiež až 30 centimetrov.

"Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravu a pohyb osôb," uvádzajú meteorológovia. "Výskyt nebezpečného javu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý. Predpokladaná intenzita nebezpečného javu je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. Jav predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," varoval SHMÚ.

SHMÚ rovnako naďalej upozorňuje aj na tvorbu snehových jazykov a závejov. Vodiči v západoslovenských regiónoch by si mali dať na cestách pozor v utorok od 07.00 do 23.00 h, kedy platí výstraha 1. stupňa.

Severné, stredné a východné Slovensko v uplynulom týždni trápilo silné sneženie, ktoré vážne narušilo dopravu a pripravilo desiatky tisíc domácností o dodávky elektrickej energie. Na niektorých miestach napadlo počas 24 hodín pol metra snehu, obzvlášť zasiahnutý bol Prešovský kraj.

Aj vás prekvapila dnešná bohatá snehová nádielka? Uviazli ste na ceste do práce alebo do školy? Pošlite nám fotografie a videá z vášho zasneženého mesta na tipy@topky.sk alebo fotky@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu