Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovensko čaká ďalšia arbitráž: Achmee sa nepáčia plány na vyvlastnenie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič)

BRATISLAVA - Slovensko čaká pre zdravotné poisťovne ďalšie arbitrážne konanie. Holandská poisťovňa Achmea, akcionár Union zdravotnej poisťovne, dnes doručila slovenskej vláde list, v ktorom jej oznamuje začiatok arbitráže.

Dôvodom majú byť plány na vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne, a to aj v prípade, že bude potrebné siahnuť po vyvlastnení akcionárov súkromných zdravotných poisťovní. Pristúpením k tejto arbitráži sa Achmea usiluje odvrátiť hroziace vyvlastnenie vyplývajúce z vládnych plánov. "Achmea začala arbitráž ako reakciu na rozhodnutie SR vyvlastniť investíciu spoločnosti Achmea v Union ZP. Plánujeme investíciu zachovať a zastávame názor, že plánované vyvlastnenie nie je vo verejnom záujme, nepodlieha riadnemu zákonnému procesu a je diskriminačné," informoval hovorca spoločnosti Bert Rensen.

Spôsob, ktorý Slovensko zvolilo je podľa jeho slov aj v rozpore s dvojstrannou dohodou o investíciách s Holandskom. Achmea si už ustanovila arbitra, vláda SR má teraz dva mesiace na to, aby urobila to isté. Títo dvaja arbitri si vyberú nezávislého predsedu. "Oznámenie holandského vlastníka poisťovne Union ZP bolo Ministerstvu financií SR doručené dnes, ide o viac ako 50 strán právnického textu a preto sa v súčasnosti k nemu z objektívnych dôvodov nie je možné vyjadriť. Ministerstvo sa k predmetnému podaniu vyjadrí po tom, ako sa s ním detailne oboznámi," reagoval šéf tlačového odboru rezortu Radko Kuruc.

Poukázal však, že dohoda, na ktorú holandský majiteľ Union ZP odvoláva, považuje ministerstvo za neaplikovateľnú z dôvodu nesúladu s právom európskej únie. Ide o Dohodu medzi ČSFR a Holandským kráľovstvom o podpore a vzájomnej ochrane investícií.

Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) považuje dnešný list za varovanie, že Slovensko môže prehrať ďalší spor a platiť milióny eur, ako tomu bolo pri prehratej arbitráži kvôli zákazu vyplácania zisku zdravotných poisťovní. Podotkol, že vyvlastnenie akcionárov súkromných poisťovní nie je vo verejnom záujme, nepodlieha riadnemu zákonnému procesu, je zlým signálom pre investorov a je proti vôli minimálne tretiny obyvateľov, ktorí sú poistení v súkromných poisťovniach.

"Tento krok je čistým šialenstvom v čase, keď si zdravotníctvo váži každý cent a ľudia si platia za zdravotnícke služby stále viac. Keď je problémom zisk zdravotnej poisťovne, ďalej ho obmedzujme, ale nehazardujme so zdravím a peniazmi občanov tým, že štát vyhodí peniaze občanov na zbytočné súdne spory," skonštatoval Uhliarik. Ak sa podľa neho zámer zrealizuje, pôjde o najväčšiu lúpež vlády na ľuďoch v dejinách slovenského zdravotníctva.

Pre kabinet nepôjde v prípade akcionára Union ZP o prvý spor. V decembri 2012 Medzinárodný arbitrážny tribunál rozhodol v prospech Achmea ohľadne zákazu zisku. Slovensko podľa neho malo zaplatiť miliónové škody, ako aj náklady na právnikov. SR však podala koncom januára 2013 na Vyšší krajinský súd v nemeckom Frankfurte návrh na zrušenie rozsudku. Achmea je však presvedčená, že SR so snahou zrušiť rozsudok neuspeje.

Projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, teda jednej štátnej zdravotnej poisťovne, sa má zrealizovať v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných zdravotných poisťovní. Pokiaľ by k dohode došlo, malo by sa tak stať od januára 2014, pokiaľ nie, siahlo by sa po vyvlastňovaní a jedna poisťovňa by mala vzniknúť od júla toho istého roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu