Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Srdcervúci príbeh prinútil poisťovňu k zvratu: Zomierajúcemu Robkovi (16) preplatili liek!

Robov príbeh tak nakoniec bude mať zrejme predsa len šťastný koniec
Robov príbeh tak nakoniec bude mať zrejme predsa len šťastný koniec (Zdroj: greb noviny.sk)

NOVÉ ZÁMKY – Poisťovňa najskôr odmietla, potom schválila. Onkologický pacient Robko (16) z Nových Zámkov už dva roky zvádza boj so zákernou rakovinou. Špecialisti však našli liek, ktorý by mu mohol zachrániť život. Tu však nastal problém. Všeobecná zdravotná poisťovňa študentovi odmietla drahú liečbu preplácať a hrozilo, že lieky, ktoré mu zaberali, bude musieť vysadiť. Po rokovaní s ministerstvom a nemocnicou však nakoniec zmenila názor a rozhodla sa, že lieky uhradí. O prípade informovala Tv JOJ.

Keď Robo a jeho rodina obdržali od poisťovne odmietavé stanovisko, ich svet sa zrútil. Prvú skúšobnú dávku špeciálneho lieku, ktorý mu zaberal, dostal do daru od výrobcu. Potreboval však ďalšie, no jeho mama si drahú liečbu nemôže dovoliť a poisťovňa sa mu sprvoti postavila chrbtom."Lekár môže takýto liek podať na vlastnú zodpovednosť a neznamená to, že liek bude hradený z verejného zdravotného poistenia," povedala vtedy hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Dana Gašparíková.

Osud študenta tak visel na vlásku a hrozilo, že liečbu, ktorá mu zaberala, bude musieť prerušiť. "Bojím sa toho najhoršieho, že zomriem... Lieky mi pomáhajú, to je hlavné. Miznú mi tie nádory a chcem, aby mi mizli," povedal zúfalý Robo. Poisťovňa však nakoniec zmenila názor a drahé lieky sa predsa len rozhodla preplatiť. "Ja som dúfal, že to bude.... Uľavilo sa mi," vydýchol si.

Problém bol podľa poisťovne v tom, že špeciálny liek je určený pre dospelých, a keďže Robo má len 16 rokov, bolo potrebné požiadať ministerstvo o výnimku. V pondelok preto zasadli zástupcovia nemocnice, ministerstva aj poisťovne a výnimku Robovi schválili. "Táto výnimka z veku nám bola schválená. Na základe rokovaní neočakávame riziko prerušenia liečby," oznámila šťastnú správu hovorkyňa bratislavskej Detskej fakultnej nemocnice Dana Kamenická.

Na prvý pohľad komplikovaný problém tak nakoniec vyriešilo jedno rokovanie a mladík tak môže v liečbe pokračovať. Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej išlo v tomto prípade zrejme o nedorozumenie a po udelení výnimky ide už len o rýchly proces v zdravotnej poisťovni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu