Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Našich vojakov v Bosne vystriedajú vojenskí policajti

 František Kašický
František Kašický

LEŠŤ - Pri januárovej výmene vojakov v Bosne a Hercegovine vyšle Slovensko do tejto krajiny čatu vojenskej polície.

Základom 40-člennej jednotky budú vojenskí policajti, ktorí sa už vyše roka pripravujú na pôsobenie v mnohonárodných silách v rámci spoločného útvaru vojenských polícii Česka, Poľska, Chorvátska a Slovenska. Novinárom to dnes povedal na Lešti minister obrany František Kašický.

"Pre našich vojenských policajtov je to vynikajúca príležitosť poznať pôsobenie v zahraničnej misii," uviedol Kašický. Výcvik bude podľa neho pokračovať jazykovou prípravou, kde sa budú musieť policajti naučiť okrem angličtiny aj základy miestneho jazyka. Výmenu našich vojakov, ktorí boli doteraz začlenení k armádam iných štátov, za samostatnú čatu vojenskej polície, si podľa Kašického vyžaduje miestna situácia. Policajti dostanú za úlohu napríklad zabezpečovať objekty, preberať a kontrolovať zásielky. Ich misia na Balkáne bude trvať šesť mesiacov.

V budúcnosti sa s väčšinou týchto vojenských policajtov počíta do pripravovaného spoločného medzinárodného útvaru. Ten má mať spolu 236 policajtov, z ktorých by malo Slovensko postaviť 34. Jednotka bude pripravená na nasedenie v roku 2009 a mala by plniť úlohy spojené s operáciami NATO. Zúčastnené štáty sa na vytvorení tejto jednotky dohodli už v roku 2002.

Slovensko má v doposiaľ najväčšej operácii Európskej únie ALTHEA v Bosne a Hercegovine vojakov od začiatku tohto roka. Štyridsať vojakov je súčasťou mnohonárodnej strážnej roty. Okrem slovenských vojakov v nej pôsobia aj príslušníci českej, rakúskej a estónskej armády. Spoločne ochraňujú základňu Eagle v Tuzle.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu