Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Bývalý šéf podnikateľskej agentúry Balco sa cíti nevinný

Ľudovít Balco
Ľudovít Balco

BANSKÁ BYSTRICA - Špeciálny súd v Banskej Bystrici dnes začal pojednávanie s bývalým riaditeľom Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania Ľudovítom Balcom, ktorého prokurátor obžaloval zo sprenevery viac ako 1,5 miliardy korún.

Ten na pojednávaní vyhlásil, že je nevinný a celý proces považuje za vykonštruovaný. Na procese mali svedčiť aj bývalí ministri Pavol Rusko a Ivan Mikloš, ani jeden však neprišiel.

"Bolo to v dobe, keď celá bývalá vládna koalícia hľadala zámienku pre odvolanie ministra Ruska a ja som robil v jeho rezorte," povedal Balco. Kauza s prevodom peňazí určených na podporu malého a stredného podnikania bola jedným z dôvodov, pre ktorý bývalý premiér Mikuláš Dzurinda exministra hospodárstva Ruska odvolal z funkcie.

Rusko mal prísť na pojednávanie svedčiť spolu s bývalým ministrom financií Ivanom Miklošom. Mikloš sa však pre pracovné povinnosti ospravedlnil a Ruskovi sa nepodarilo predvolanie doručiť.

Balco podľa obžaloby neoprávnene previedol peniaze pochádzajúce z európskych fondov v auguste minulého roku na súkromnú správcovskú spoločnosť Cassovia BIC. V prípade dokázania viny mu hrozí trest do 12 rokov za mrežami.

Balco, ktorý viedol agentúru od jesene 2004, vyhlásil tender na správu peňazí pre rizikové podnikanie a za víťaza vyhodnotil Cassoviu, ktorá bola jediným uchádzačom. Obžaloba mu kladie za vinu aj to, že nedodržal zákonnú lehotu desať dní pred podpisom zmluvy s víťazom tendra. Cassovia po tom, čo sa prípadu začali venovať médiá, peniaze vrátila na účet agentúry.

Súd sa bude musieť vysporiadať s nejasnosťami, medzi ktoré patria napríklad aj dve rozdielne zápisnice zo zasadnutia správnej rady agentúry. Prvá, podpísaná podpredsedom rady, Balcovi umožnila podpísať zmluvu a peniaze previesť, druhá zápisnica bývalému riaditeľovi povolila iba pripraviť tieto právne úkony. Podozrenie vyvolala aj rýchlosť, s ktorou bola celá transakcia so súkromnou firmou uzavretá, a aj to, že agentúra vyberala z ponuky jediného uchádzača. Hlavné pojednávanie je naplánované na tri dni do piatku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu