Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Školy počas štrajku odhlásili zo zdravotného poistenia vyše 56 tisíc zamestnancov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Školy počas novembrového ostrého štrajku učiteľov odhlásili zo zdravotného poistenia vyše 56.000 ľudí. Vyplýva to z údajov, ktoré poskytli všetky tri zdravotné poisťovne pôsobiace na Slovensku.

Pedagogickí aj nepedagogickí zamestnanci si totiž počas tohto obdobia museli platiť poistné sami. Zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne odhlásili počas troch dní štrajku 38.342 zamestnancov. Z poisťovne Dôvera počas spomínaného obdobia odhlásili školy 15.000 zamestnancov a v Union zdravotnej poisťovni 2840 ľudí. Nemusí ísť ešte o konečné čísla.

Zamestnávateľ totiž odhlási štrajkujúceho zamestnanca zo zdravotnej poisťovne na daný deň do konca kalendárneho mesiaca, nasledujúceho po mesiaci, v ktorom došlo k zmene platiteľa poistného. "To znamená, že zamestnávatelia tak ešte môžu urobiť do konca decembra," vysvetlila hovorkyňa VšZP Dana Gašparíková.

Zamestnanci školstva nastúpili do štrajku 26. novembra. Ich hlavnými požiadavkami je nárast tarifných platov v budúcom roku pre všetkých zamestnancov školstva minimálne o 10 percent a tiež postupné zvyšovanie investícií do školstva na šesť percent HDP. Učiteľom by však od nového roka mali mzdy rásť o päť percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu