Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vnútro tvrdí: Rómov do polície chceme, no chýba im vzdelanie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na Slovensku existuje zámer prijímať Rómov do polície a zvlášť ich zaraďovať medzi rómskych špecialistov. Problémom je však chýbajúce vzdelanie. Poukázal na to štátny tajomník ministerstva vnútra Marián Saloň na stretnutí s hlavným poradcom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe v otázkach Rómov a Sintov (OBSE-ODIHR) Andrzejom Mirgom.

Na rokovaní sa zúčastnili aj vládny splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák, viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel a ďalší členovia delegácie OBSE. Dnes o tom informovala Zuzana Miškolci z Komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra.

Saloň vyzdvihol zámer integrácie Rómov do Policajného zboru, na druhej strane podľa neho veľa uchádzačov nespĺňa podmienku stredoškolského vzdelania. Andzrej Mirga ocenil program policajných špecialistov na prácu v rómskych komunitách a podčiarkol význam takýchto aktivít na budovanie dôvery medzi políciou a Rómami. Saloň tiež poďakoval Mirgovi za spoluprácu pri vydaní publikácie s názvom Polícia, Rómovia a Sintovia: Príklady dobrej praxe pri budovaní dôvery a porozumenia. Publikácia sa tento týždeň začne distribuovať medzi všetkých rómskych špecialistov na Slovensku.

Zástupcovia OBSE navštívili Slovensko aj pri príležitosti konania seminára s názvom Budovanie dôvery a porozumenia medzi políciou a Rómami. Na seminári sa zúčastnilo viac ako 50 účastníkov z ministerstva vnútra, polície, policajní špecialisti na prácu s rómskymi komunitami, ľudia z prokuratúry aj mimovládne organizácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu