Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bývalý šéf letových dispečerov daroval štátne peniaze obci, v ktorej má chatu

Roman Bíro
Roman Bíro (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Bývalý šéf Letových prevádzkových služieb (LPS) Roman Bíro ako riaditeľ tohto štátneho podniku poslal tisíce eur aj obci, ktorá za to opravila prístupovú cestu k jeho chate. Informovala o tom TV Markíza vo svojom večernom spravodajstve.

Za posledných päť rokov Romana Bíra vo funkcii dostali podľa televízie pomoc štyri subjekty vrátane mestskej časti Vrakuňa, ktorá dostala 10-tisíc eur. Podľa TV Markíza v tejto bratislavskej mestskej časti Bíro býva. "Prečo by som to nedal ľuďom, ktorí istým spôsobom, ako by som povedal, vedia, že niekde robím a vedia, že im môžem pomôcť," reagoval v telefonáte Bíro.

Ďalším šťastným sa stala obec Hronec, ktorej odsúhlasil 12-tisíc eur. Bíro má v obci chatu. Peniaze obec použila napríklad aj na opravu prístupovej cesty k jeho chate. "Aj na ulici Nálepkovej konkrétne boli použité na opravu komunikácie ...," povedal pre TV Markíza starosta Bohuslav Nemky. Šéfovi Transparency International Slovensko Gabrielovi Šípošovi sa zdá neospravedlniteľné, aby štátny podnik dával peniaze, dary tam, kde jeho manažér býva alebo má nejakú nehnuteľnosť.

Celkovo rozdal štátny podnik LPS za päť rokov takmer 60-tisíc eur. Z deviatich darov dostala sedem Vrakuňa, kde Bíro býva, alebo Hronec, kde má chatu. O takýchto praktikách na ministerstve dopravy nevedeli. Opakovať sa to vraj už nebude. "Dary sa môžu poskytovať len na účely súvisiace s letectvom alebo podporou zdravia," povedal hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu