Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Radičová spomína na štrajk lekárov: Prezradím tajomstvo z osudnej noci!

EXPREMIÉRKA: Lekári mali diabolský plán.
EXPREMIÉRKA: Lekári mali diabolský plán. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Aktuálna kríza v žilinskej nemocnici vyvolala spomienky na štrajk lekárov, ktorému v roku 2011 čelila vláda Ivety Radičovej. Štrajk vtedy viedol až ku vyhláseniu núdzového stavu v krajine. Radičová na krušné dni spomínala v rozhovore pre Zdravotnícke noviny.

Lekári pod vedením odborového bossa Mariána Kollára vtedy na vládu zatlačili podávaním hromadných výpovedí. Ako uvádza Radičová v rozhovore, lekári mali štrajk naplánovaný tak, aby ho dokázali bez ujmy ustáť osem mesiacov. "Od októbra mali dvojmesačné výpovedné lehoty, platy im bežali. Kalkulovali s tým, že potom pôjdu na šesť mesiacov na podporu v nezamestnanosti a potom sa vrátia do nemocníc. Dokázali by ustáť ten stav osem mesiacov, ale pacienti by to neustáli," povedala expremiérka. Navyše, spomedzi lekárov začali ako prví podávať výpovede anesteziológovia, čím sa prakticky znemožnili operácie.

Situácia vyvrcholila v decembri, keď vláda vyhlásila núdzový stav a lekári odmietli nastúpiť do práce. Začali si vzájomne podpisovať PN-ky. "Vtedy som stála pred dilemou, či ich nenecháme na pracoviská priviesť políciou. Práve to chceli!", hovorí Radičová. Vtedy sa rozhodla nátlaku lekárov ustúpiť a vláda podpísala memorandum o zvyšovaní platov v zdravotníctve. "Keby som sa mohla rozhodovať slobodne, tak memorandum nikdy nepodpíšem. Bolo to pred predčasnými voľbami, bola to už súčasť volebnej kampane, " komentuje Radičová a dodáva: "Nikdy som to verejne nepovedala, dnes to poviem - keď padla tá nočná hodina a začali platiť výpovede lekárov, lekárski odborárski vyjednávači sa cez prestávku v rokovaní pochytali za ruky, dali sa do kruhu a vykrikovali akési víťazné pokriky a predviedli doslova oslavný tanec. Je na to dvadsať svedkov, niečo také som ešte nezažila."

Počiny lekárskych odborárov expremiérka vníma ako politikum. Kým do Mikuláša Dzurindu hádzali v ružinovskej nemocnici plášte, za Ficovej vlády boli ticho a s pochopením pre hospodárske problémy nepožadovali zvýšenie platov. Ozvali sa opäť až za vlády Ivety Radičovej, počas druhej Ficovej vlády ich však opäť nepočuť, upozornila v Zdravotníckych Novinách Radičová.

Jej minister zdravotníctva Ivan Uhliarik mal podľa nej pripravený plán racionalizácie nemocníc, o ktorom do poslednej chvíle rokoval aj s lekármi. Tí sa však zradikalizovali a minister i s priemiérkou boli dokonca terčmi vulgárnych a výhražných e-mailov. "Keď mi doručili mail od ortopéda z bratislavskej nemocnice, v ktorom klamal, že som bola u neho na vyšetrení, zverejňoval moju vymyslenú diagnózu, pochopila som, že správanie časti lekárov bolo neospravedlniteľné, agresívne a nesmierne egoistické," povedala Radičová.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu