Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ministerstvo preveruje nevýhodný prenájom

Nové priestory centra sú neďaleko hlavnej železničnej stanice.
Nové priestory centra sú neďaleko hlavnej železničnej stanice.

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti prešetruje sťahovanie rezortného Centra právnej pomoci (CPP) do nových priestorov.

Predchádzajúce vedenie rezortu mu poskytlo bezplatné priestory na Račianskej ulici. Napriek tomu sa presťahovalo do lukratívnej časti hlavného mesta neďaleko hlavnej železničnej stanice. Ročne pritom za ne zaplatí takmer štyri milióny korún. Zmluva o prenájme je podpísaná až na desať rokov!

„Poskytovanie bezplatnej právnej pomoci nemôže byť o lukratívnych priestoroch v exkluzívnej štvrti, kde si nedovolí mať kanceláriu hociktorý advokát. Len do konca roka zaplatíme za nájom už viac ako milión korún. Zmluva pritom platí do roku 2016 a ide o peniaze z rozpočtu ministerstva spravodlivosti,“ uviedol pre Nový Čas hovorca rezortu Michal Jurči. Podľa jeho slov sa ministerstvo o celej zmluve dozvedelo, až keď sa CPP išlo sťahovať, s čím nesúhlasilo.

„Inštitúcie ako Verejný ochranca práv, Centrum právnej pomoci alebo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva musia byť dostupné pre občanov. Z toho dôvodu sa presťahovalo centrum do priestorov vedľa hlavnej železničnej stanice,“ reagovala riaditeľka Mária Kolíková. Ľudia, ktorí sú na okraji spoločnosti, by mali dostať kvalitné právne služby, ktoré sú dostupné a nie sú na okraji mesta. „Technický stav budovy na Račianskej ulici neumožňoval poskytovať potrebný štandard služieb,“ dodala. Podľa nej za kancelárie na Račianskej ulici platili vysoké prevádzkové náklady. Ministerstvo spravodlivosti už sťahovanie CPP prešetruje. „Ak sa potvrdí nehospodárnosť, budú vyvodené konkrétne personálne dôsledky,“ uzavrel Jurči.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu