Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Na Slovensku začína invázia severských vtákov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po niekoľkých rokoch ornitológovia opätovne zaznamenali na Slovensku vo väčšom počte chochláče severské. Chochláče k nám prilietajú iba v zime, hniezdia na severe v Škandinávii a na Sibíri. Ich výskyt je nepravidelný a vo veľkom počte sa u nás objavia len raz za niekoľko rokov.

Vtedy však prilietajú masovo a ich výskyt pripomína podľa ornitológov inváziu. Posledné takéto invázie chochláčov severských boli zaznamenané v strednej Európe v zimách 2004/2005 a 2008/2009.

"V posledných týždňoch sme zaznamenali desiatky hlásení a pozorovaní tohto druhu bežne sa vyskytujúceho v severnej Európe. V niektorých prípadoch početnosť kŕdlikov dosiahla až dvesto jedincov. S prichádzajúcou zimou môžeme očakávať prílet ďalších vtákov, ktoré u nás môžu prezimovať," informoval Jozef Ridzoň, ochranársky manažér SOS/BirdLife Slovensko.

Priblížil, že hlásenia o pozorovaniach chochláčov prichádzajú z celého Slovenska. Chochláče sa vyskytujú v kŕdľoch a k nám prilietajú kvôli potrave. "Tieto spevavce veľkosti drozda s výrazným chocholom a žltým koncom chvosta upozornia na seba prenikavým cvrlikaním v kŕdľoch počas kŕmenia sa na jarabine, trnkách či neobraných jablkách, často aj uprostred miest a obcí v záhradách," doplnil.

Hlásenia o zvýšenej početnosti tohto vtáka prichádzajú z celej Európy. "Zvýšený výskyt bol zaznamenaný už v Českej republike, Nemecku, ale aj vo Veľkej Británii, kde celkový počet zaznamenaných vtákov už presiahol päťtisíc jedincov. Chochláče severské prilietajú húfne do našich končín najmä v rokoch, kedy sa na ich hniezdiskách na severe neurodí dostatok bobúľ a ovocia. Sú teda nútené prekonávať väčšie vzdialenosti za potravou a objavujú sa tak v rôznych intervaloch aj v našich končinách," povedal hovorca SOS/BirdLife Slovensko Ján Gúgh.

Chochláče severské možno pozorovať aj v blízkosti vtáčích kŕmidiel. Ak sú na kŕmidlách alebo na stromoch vyvesené jablká pre drozdy, často sa na ne prídu nakŕmiť v tomto období práve chochláče. "Pri poslednom takomto početnom výskyte boli tieto nevšedné vtáky stredobodom pozornosti ako ornitológov, tak aj verejnosti, ktorá nám výskyt tohto neznámeho vtáka hlásila. Preto ak ľudia budú tento druh pozorovať, môžu nám jeho pozorovanie nahlásiť, nakoľko sa pri migrácii chochláčov jedná o celkom nevšedný úkaz, ktorý sa nemusí niekoľko rokov opakovať," skonštatoval Jozef Ridzoň. Každé pozorovanie možno ornitológom nahlásiť aj prostredníctvom online databázy na webstránke http://aves.vtaky.sk/.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu