Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Teplárne trestajú bytovky kvôli zatepleniu: Kúrite menej, dvíhame ceny!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Zateplené paneláky ušetria na kúrení. Cítia to aj dodávatelia tepla, preto od budúceho roka dvíhajú ceny.

 

„Načo sme zatepľovali, keď nám dodávateľ zvýši cenu tepla aj za to, že šetríme?,“ pýta sa rozhorčená zástupkyňa vlastníkov bytov po tom, čo jej správca oznámil nepríjemnú novinu, že sa cena tepla pre domácnosti v budúcom roku mierne zvýši. Nebude to však také tragické, pôjde v priemere o dve percentá. “Spotrebitelia sa však ďalšieho dramatického zvyšovania cien tepla zatiaľ nemusia obávať,“ uistil predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) Miroslav Obšivaný.

Za zvyšovaním budúcoročných cien tepla pre domácnosti je zvýšenie fixnej zložky ceny tepla, ktorá tvorí zhruba 30 % z celkovej ceny tepla. “Dôvodom zvyšovania fixnej zložky ceny tepla je nižšia spotreba tepla u odberateľov,“ spresnil Obšivaný. Podľa teplárov objednávky tepla poklesli v priemere o sedem percent. Fixné náklady musia preto rozratúvať na menej domácností. Za poklesom objednávok tepla treba hľadať rôzne úsporné opatrenia zo strany odberateľov, ako je napríklad zatepľovanie. “V dôsledku toho sa hodnota fixnej zložky zvýši v priemere o necelých päť percent,“ dodal Obšivaný.  

Teplárne trestajú bytovky kvôli
Zobraziť galériu (2)

Teplári však upozorňujú, že pre zvýšenie jednotkovej ceny tepla nemusia odberatelia za teplo zaplatiť v konečnom dôsledku viac. “Jednotková cena tepla nie je strašiakom. Všetko závisí od toho, koľko si odberatelia tepla objednajú, koľko ho spotrebujú, ako budú šetriť a či výrobca investuje do modernizácie tepelného hospodárstva,“ upozornil Obšivaný. Odberatelia by sa tak mali podľa neho zamerať nie na vývoj jednotkovej ceny tepla, ale koľko z vlastnej peňaženky za dodávky tepla celkovo zaplatia. "Pri dosiahnutí zníženia spotreby tepla zvýšenie jednotkovej ceny tepla o niekoľko percent vôbec neznamená väčšie ročné platby za dodávku tepla," zdôraznil Obšivaný.

Najväčšiu časť ceny tepla tvorí variabalná zložka. Je to zhruba 70 % z celkovej ceny a zahŕňa v prevažnej miere náklady na primárne palivo, a teda je závislá od ich cien. “Variabilná zložka ceny tepla v cenách predkladaných úradu ku koncu októbra tohto roka bola v priemere na úrovni roka 2012,“ uzavrel Obšivaný.

„Najvyšší čas, aby sme sa odpojili od ústredného kúrenia a sprevádzkovali vlastnú kotolňu,“ dodáva zástupkyňa vlastníkov jednej bratislavskej bytovky. „Viem, že to vôbec nie je jednoduchý proces a na Slovensku tomu dnes bránia rôzne byrokratické obmedzenia, ale tak by sme po zateplení dokázali ušetriť skutočne najviac,“ uzavrela.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu