Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Väčšina ZŠ na Spiši naďalej štrajkuje, niektoré MŠ spúšťajú prevádzku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD/SPIŠSKÁ NOVÁ VES – V popradskom okrese sa počet štrajkujúcich škôl nezmenil - jedna väčšia škola zo štrajku vystúpila a jedna menšia sa k štrajkujúcim pridala. Pre TASR to potvrdila vedúca odborového zväzu v Poprade Jana Baburová.

„Percento štrajkujúcich učiteľov sa nám máličko znížilo oproti pondelku (26.11.), znížil sa aj počet štrajkujúcich nepedagogických zamestnancov, keďže niektorí dnes už nastúpili do práce aj napriek tomu, že ich školy sú ešte zatvorené,“ objasnila Baburová.

V Poprade sú pre rodičov, ktorí nemajú kam umiestniť svoje deti počas štrajku, k dispozícii dve záchytné miesta. „U nás sme mohli zabezpečiť program pre 50 žiakov, avšak doposiaľ nikto neprišiel,“ priblížila situáciu v Centre voľného času v Poprade jeho riaditeľka Drahomíra Gavurová. Túto službu nevyužili rodičia ani v pondelok, keď sa štrajk začal. Podobná situácia je aj na Základnej škole (ZŠ) na Dostojevského ulici v Poprade, kde doposiaľ taktiež neprišlo ani jedno dieťa. „Podľa pokynov z mestského úradu sme mohli zabezpečiť dozor nad 80 deťmi, ani v pondelok, ani dnes nikto túto službu nevyužil,“ uviedol riaditeľ školy Milan Sentpétery.

V Spišskej Novej Vsi dnes už neštrajkujú všetky materské školy a v riadnom prevádzkovom režime pracujú aj na ZŠ Nad Medzou, na ZŠ Lipová a taktiež v Základnej umeleckej škole a v Centre voľného času (CVČ) Adam. Naďalej sa nevyučuje na ZŠ Levočská, ZŠ Ing. O. Kožucha a ZŠ Hutníckej. Tam je zabezpečený školský klub detí v čase od 08.00 do 13.00 h. Informovala o tom PR mesta Spišská Nová Ves Edita Sýkorová.

Mesto Levoča z dôvodu celoslovenského štrajku učiteľov ponúka možnosť rodičom umiestniť svoje dieťa do CVČ OLYMP, a to od 08.00 do 16.00 h. Pre deti bude pripravený program, obed a pitný režim nie je zabezpečený. Daniela Džuganová z odboru školstva v Levoči informovala, že v normálnej prevádzke je už všetkých šesť materských škôl (MŠ) v meste a aj Základná umelecká škola. „Naďalej dnes štrajkujú na ZŠ Gašpara Haina, kde by mali štrajkovať aj v stredu (28.11.), posledný deň je dnes zatvorená ZŠ Francisciho a na ZŠ Námestie Štefana Kluberta je nahlásený neobmedzený štrajk,“ objasnila Džuganová.

Naďalej zatvorené ostávajú aj ZŠ Komenského, ZŠ na Levočskej ulici a ZŠ na ul. Za vodou v Starej Ľubovni. „Pridali sa k nim aj MŠ na Tatranskej ulici a Základná umelecká škola, naopak do štrajku sa nezapojilo naše CVČ a ZŠ v mestskej časti Podsádok,“ informoval Štefan Joštiak zo školského úradu v Starej Ľubovni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu