Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Dráhu na Letisku Bratislava sprevádzkujú o niekoľko dní

Dráhu poškodilo nákladné lietadlo
Dráhu poškodilo nákladné lietadlo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Uvedenie druhej vzletovo-pristávacej dráhy na Letisku M. R. Štefánika do prevádzky je plánované v priebehu nasledujúcich dní.

Podľa informácií, ktoré poskytlo Letisko Bratislava, prípravné práce súvisiace s vyťahovaním havarovaného lietadla a vyložením nákladu sa začali v piatok 16. novembra večer a v stredu 21. novembra sa podarilo lietadlo za pomoci ťažkej techniky presunúť na dlhodobé stojisko. Práce pritom komplikovalo hmlisté a vlhké počasie s občasnou veľmi nízkou viditeľnosťou.

Lietadlo s hmotnosťou 90 ton začiatkom týždňa pomocou ťažkotonážneho žeriavu a vzduchových vankúšov nadvihnutím prednej časti dostali do vodorovnej polohy, čím umožnili vyložiť náklad pomocou letiskovej techniky. Po odľahčení lietadla pokračovali práce na samotnom vytiahnutí stoja na vzletovo-pristávaciu dráhu a následný presun lietadla na dlhodobé stojisko.

Postup manipulácie s lietadlom na ploche bol po celý čas v kompetencii špecializovanej skupiny prizvanej majiteľom lietadla a pod dohľadom zástupcov prevádzkovateľa, poisťovne a vyšetrovateľov. Pri vyťahovaní lietadla na dráhu sa podieľali zástupcovia ostravského letiska v spolupráci s pražskými kolegami, slovenskej spoločnosti International Rescue System, DHL a bratislavského letiska. Výška rádioaktivity, ktorá by dosahovala mieru hodnôt zdraviu škodlivých, nebola v zásielkach potvrdená.

V súvislosti s nehodou bolo začaté vyšetrovanie príčin udalosti podľa medzinárodných predpisov a pravidiel. Vzhľadom na skutočnosť, že sa jedná o lietadlo typu Airbus, ktorého výrobcom je Francúzsko, Letecký a námorný vyšetrovací útvar MDVRR SR prizval k vyšetrovaniu zástupcov partnerského úradu vyšetrovania leteckých nehôd – BEA (Bureau d'Enquętes et d'Analyses pour la sécurité de l'aviation civile) a zástupcov výrobcu lietadla. Spoločná odborná vyšetrovacia komisia zhromaždila všetok dôkazový materiál k udalosti. Počas nasledujúcich týždňov sa uskutoční jeho skúmanie, ktorého výsledkom bude vydanie záverečnej správy o príčinách udalosti.

Od havárie lietadla v piatok 16. novembra nedošlo na bratislavskom letisku k žiadnym obmedzeniam letov. Prevádzka na letisku fungovala štandardne na jednej vzletovo-pristávacej dráhe. Pri pristávacom manévri pravidelnej nákladnej linky vtedy došlo k poruche prednej podvozkovej nohy, pričom lietadlo opustilo vzletovo-pristávaciu dráhu. Pri výbehu do postranného trávnatého pásu sa predná podvozková noha vylomila, lietadlo kleslo na prednú časť trupu, po ktorej sa kĺzalo niekoľko metrov a zastalo celou svojou dĺžkou na trávnatej ploche. Na palube lietadla boli traja členovia posádky, ktorí vyviazli bez zranení. Pri nehode nedošlo k žiadnemu úniku prevádzkových kvapalín a teda k znečisteniu životného prostredia. Rovnako nebol poškodený náklad, ktorý lietadlo prevážalo v kontajneroch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu