Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Najväčšia rekonštrukcia Dómu sv. Alžbety po viac ako 100 rokoch !

Rekonštrucia Dómu sv. Alžbety Zobraziť galériu (19)
Rekonštrucia Dómu sv. Alžbety (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Naša najväčšia gotická katedrála na Slovensku – Dóm sv. Alžbety, komplexne rekonštruujú po viac ako 100 rokoch! Obnova bude stáť viac ako 3 milióny eur.

"Posledná veľká rekonštrukcia Dómu bola v v rokoch 1877 až 1896, takže v súčasnosti ide o jeho najvýznamnejšiu obnovu. Interiér i exteriér Matejovej veže pritom nebol obnovovaný od ukončenia jeho výstavby v roku 1477,“ hovorí predseda Neziskovej organizácie „Perly Gotickej cesty“, Ján Kožuško.

Reštaurátorské práce začali 14. júla 2012. “Celá súčasná komplexná obnova vychádza z návrhu na reštaurovanie, ktorý sa objektivizoval pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Košiciach. Projekt bol rozdelený na niekoľko etáp, pričom vzhľadom na krátkosť času ideme vo zvláštnom režime – niekde sme už hotoví, niekde dočisťujeme povrchy, inde natierame. Je to ale dobrá metóda, pretože už máme aj výsledky. V súčasnosti je vysoký stav rozpracovanosti a my chceme, aby do konca roka bola na 99 percent dokončená hlavná loď aj priečne lode chrámu. Je to je náš cieľ a spejeme k tomu s najväčším úsilím,” uviedol akademický sochár Vladimír Višváder. Podľa jeho slov nič nestojí v ceste, aby sa Dóm sv. Alžbety počas roka 2013 stal aj miestom významných podujatí v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry. Bude medzi ne patriť aj hudobná udalosť roka 2013, koncert Sedem posledných slov nášho Spasiteľa na kríži od Josepha Haydna, ktorý uvedie 22. marca svetoznámy španielsky dirigent Jordi Savall so svojím súborom.

Na Dóme celkovo pracuje vyše 40 odborníkov s licenciami na reštaurátorské práce a tiež odborníci na pomocné reštaurátorské práce. „Ide o mimoriadne náročnú prácu veľkého rozsahu. Doslova po centimetri potrebujeme kameň očistiť, odsoliť, spevniť, doplniť chýbajúce časti pôvodnej hmoty či fragmenty výzdoby, zakonzervovať obnovené plochy, ale tiež opraviť vitráže a vykonať množstvo ďalších odborných prác. Pre názornosť ich rozsah dokresľuje údaj o rozvinutej ploche reštaurovaného interiéru, ktorá predstavuje 4.280 metrov štvorcových,“ uviedol V. Višváder.

Obnovu financuje Európska únia vo výške 85 percent z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a Slovenská republika, zo štátneho rozpočtu, vo výške 10 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu