Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Novela Zákonníka práce urýchlila prepúšťanie: Do konca roka stratí prácu 1543 ľudí

Protestné zhromaždenie zamestnancov Delphi Slovensko na podporu kolektívneho vyjednávania za zvýšené odstupné pri plánovanom hromadnom prepúšťaní
Protestné zhromaždenie zamestnancov Delphi Slovensko na podporu kolektívneho vyjednávania za zvýšené odstupné pri plánovanom hromadnom prepúšťaní (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zmeny v zákonníku práce prichádzajú v čase ekonomického útlmu a zvyšovania daní a odvodov. Mnohé firmy chcú ušetriť aj na prepúšťaní, preto sa nadbytočných pracovníkov potrebujú zbaviť ešte pred tým, než novela vstúpi do platnosti.

 

Nový zákonník práce v kombinácii s zodvodnením dohodárov spôsobí podľa konzervatívneho odhadu personálnej spoločnosti Trenkwalder úbytok 35.000 až 50.000 pracovných miest. 

„Zvyšovanie daní a odvodov sa prejaví na horšej kondícii firiem a vyvolá prepúšťanie," zhodnotil šéf firmy Luboš Sirota s tým, že k prepúšťanie dôjde už v tomto roku. Mnohé spoločnosti sa totiž budú snažiť vyhnúť zvýšeným nákladom spojeným so zavedením súbehu výpovednej lehoty a odstupného.

"Máme viaceré signály, že k tomuto už začína na Slovensku dochádzať a za náhodu nepovažujeme ani pomerne vysoký objem nahlásených hromadných prepúšťaní," uviedol.
Jeho slová potvrdzujú aj aktuálne hlásenia hromadných prepúšťaní. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny eviduje od 1.10.2012 do 31.12.2012 šestnásť hlásení. „Počet nahlásených, plánovaných prepúšťaní sa bude týkať spolu 1 543 osôb,“ uviedla Veronika Černá z ÚPSVaRu.      

3 HP v Bratislavskom kraji
2 HP v Trnavskom kraji
1 HP v Trenčianskom kraji
3 HP v Nitrianskom kraji
5 HP v Žilinskom kraji
1 HP v Banskobystrickom kraji
1 HP v Prešovskom kraji

Hromadné prepúšťanie v Trenčianskom kraji tento raz nahlásili na prievidzskom úrade práce. O prácu má prísť približne 50 ľudí. Momentálne im plynie výpovedná lehota, ktorá sa skončí na konci roka. "Názov spoločnosti nie je možné poskytnúť,“ uviedol riaditeľ úradu práce v Prievidzi Radko Gavliak.

V okrese Levice hromadne prepúšťajú dve firmy - Slovenské energetické strojárne (SES) Tlmače a pekárenská spoločnosť PEZA Žilina, ktorá zatvára svoju prevádzku v Leviciach. Malajzijský výrobca plastových komponentov Ryoka Global Europe zatvorí koncom novembra svoj závod v priemyselnom parku Sever v Nitre. "Nitriansky Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny zaevidoval v mesiacoch september a október dve hromadné prepúšťania," uviedla hovorkyňa úradu Bronislava Pekárová. Počet ohrozených pracovných miest nešpecifikovala. 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu