Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Úbytok veriacich: Treba vyvodiť dôsledky, tvrdí ECAV

Generálny biskup Miloš Klátik a novozvolený generálny dozorca Imrich Lukáč
Generálny biskup Miloš Klátik a novozvolený generálny dozorca Imrich Lukáč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Z poklesu veriacich treba vyvodiť dôsledky. Začať má však každý sám od seba. V reakcii na úbytok veriacich pri poslednom sčítaní obyvateľstva to povedal nový generálny dozorca Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku Imrich Lukáč.

Dnes v Bratislave oficiálne prebral úrad. Funkcie sa ujíma 1. novembra, keď sa jemu aj staronovému generálnemu biskupovi Milošovi Klátikovi začína šesťročné volebné obdobie.

Podľa Lukáča za pokles veriacich ECAV môžu mať vplyv aj vzťahy vo vnútri cirkvi. Dôležitá je podľa neho práve čistota vzťahov. „Na to si chcem posvietiť a sústrediť sa,“ mienil. Pri analýze toho, prečo sa menej ľudí prihlásilo k cirkvi, sa podľa jeho slov majú veriaci pýtať aj sami seba, akými príkladmi boli pre ostatných a čo robili.

Generálny biskup ECAV Miloš Klátik považuje za jednu z priorít pre nastávajúce obdobie v ECAV školstvo. Konkrétne dokončenie tvorby učebníc evanjelického náboženstva, „Stojí to nielen veľa finančných prostriedkov, ale aj námahy, je to dlhý proces,“ priblížil. Priznal tiež, že uvažuje o myšlienke Evanjelickej akadémie, teda o idei ďalšieho, doživotného vzdelávania, ktoré by sa týkalo nielen civilných veriacich, ale aj duchovných.

Generálny dozorca Imrich Lukáč nahradil Pavla Delingu, ktorý už nekandidoval vo voľbách, ktoré sa konali v júni. Lukáč v nich porazil starostu Drienovskej Novej Vsi Jána Brozmana. Generálny dozorca spolu s generálnym biskupom tvoria predsedníctvo ECAV. Generálnym biskupom zostal aj na ďalšie volebné obdobie Miloš Klátik.

Imrich Lukáč je občianskym povolaním lekár – neurochirurg a vysokoškolský učiteľ. Pracuje na Neurochirurgickej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika a v Nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach. V minulosti pôsobil vo viacerých cirkevných funkciách. Bol členom Generálneho presbyterstva ECAV, predsedom Správnej rady Evanjelickej diakonie ECAV na Slovensku, seniorálnym dozorcom Košického seniorátu.

V súčasnosti je predsedom Synody ECAV za neordinovaných členov cirkvi. Bol iniciátorom vzniku Strediska Evanjelickej diakonie SVETLO v Opinej, kde je riaditeľom, a jedným zo zakladateľov Evanjelickej internátnej školy pre hluchoslepé deti v Červenici. Za generálneho dozorcu mohol byť zvolený člen ECAV. Generálny dozorca dbá o duchovný rast cirkvi, chráni cirkev a jej jednotu, zabezpečuje ochranu a zveľaďovanie majetku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu