Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Rokovanie vlád SR a ČR: Začali kalíštekom českej liehoviny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Pohárik liehoviny si dopriali členovia českej a slovenskej vlády v úvode svojho historicky prvého spoločného rokovania, ktoré sa začalo v Uherskom Hradišti a bude pokračovať v Trenčíne.

„Pretože sme vonku premrzli, tak teraz začíname rýchlu záchrannú operáciu improvizovane, ktorá je tiež dôkazom, že české liehoviny sú už skutočne v poriadku,“ vysvetlil český premiér Petr Nečas. Blížiaci sa čašníci s poldecovými pohárikmi číreho nápoja vyvolali úsmevy na tvárach oboch delegácií.

Nečas vyhlásil, že nebude prekvapený, ak slovenskí kolegovia počkajú, kým si „frťana“ dajú českí ministri. „Tomu rozumiem, ale myslím si, že za to premrznutie si to zaslúžime,“ dodal Nečas.

Pred príhovormi premiérov si na nádvorí Jezuitských kolejí členovia vlád vypočuli hymny, ktoré odzneli na počesť slovenskej strany v opačnom garde, ako v bývalej spoločnej československej hymne. Rokovanie vlád bude mať zaujímavý priebeh – po spoločnom úvode si každá dvojica rezortných kolegov z ČR a SR zasadne za bilaterálny rokovací stôl.

Spoločné rokovanie má symbolizovať, že naše vzťahy sú stále nadštandardné, a to aj 20 rokov po vzniku samostatných štátov. Kabinety vedené Petrom Nečasom a Robertom Ficom sa stretávajú deň po štátnom sviatku v Českej republike a pamätnom dni na Slovensku, keď si pripomíname vznik 1. Československej republiky 28. októbra 1918.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu