Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KAM ROZUMNE ULOŽIŤ SVOJE PENIAZE? PÝTAJTE SA ONLINE

Online rozhovor Zobraziť galériu (2)
Online rozhovor (Zdroj: postova banka)

Slováci si do našich bánk za posledný rok uložili o 6% viac peňazí, pričom najviac ich dali na klasické „termiňáky“. Stále platí to, že sme národ skôr šetrný, než zadlžený a momentálne vraj sporíme ešte viac ako v období pred krízou.

Kam teda s našetrenými peniazmi tak, aby ste ich investovali s rozumom? Treba sa viazanosti v banke báť? Dokážu vaše peniaze zarábať aj keď ich máte stále poruke? Prečo sa neoplatí držať peniaze doma v pančuche? Aj na tieto otázky ste mohli diskutovať s Evou Pavlíkovou z Poštovej banky, odborníčkou na vkladové produkty a účty.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

26.10.2012 11:10 - otázka od janka1
Podla coho sa teda rozhodnut, kde si mam ulozit nasporene peniaze? chcem, aby to bolo co najviac vyhodne.
Dobrý deň Janka, investovať by ste mali určite do toho, čo poznáte a čomu rozumiete. Za každým si zvážte, či chcete uložiť peniaze krátkodobo alebo na dlhší čas. Ideálne je rozložiť svoje peniaze rôznorodo - teda časť dať na produkty, kde ich máte stále po ruke, časť investovať na dlhšie obdobie s garantovaným výnosom a časť môžete investovať do rizikovejších produktov ale za to s aktraktívnym výnosom. Keďže čas nášho rozhovoru vypršal, ďakujem za Vaše otázky a prajem všetkým pekný deň.
26.10.2012 11:04 - otázka od peter
Dobrý den. Oplatí sa investovat do kapitaloveho-investičného poistenia?
Dobry deň Peter, v prípade že okrem zhodnotenia, chcete byť Vy alebo Vaši blízki chránení pre prípady poistných udalostí, tak je to bezpečný spôsob dlhodobého sporenia a poistnej ochrany zároveň.
26.10.2012 10:54 - otázka od Tomin
Je nejake pravidlo, aku sumu si je optimalne drzat ako "rezervu", a kolko mozem dlhodobejsie zainvestovat?
Optimálnu rezervu sa spravidla odporúča držať vo výške približne 3 až 5 mesačných platov. Tieto peniaze je dobré mať po ruke na nejakom neviazanom vklade. Čo sa týka pravidelného sporenia, ideálne je, ak si dokážete z mesačného príjmu odložiť 10-20% bokom. Ak okrem toho dokážete ušetriť aj viac, tieto peniaze môžete zainvestovať dlhodobejšie, napr. do dlhodobejších termínovaných vkladov alebo podielových fondov, ktoré prinášajú celkom zaujímavé zhodnotenie.
26.10.2012 10:46 - otázka od Katka
Co vravite na to, ze v argentine v priebehu financnej krizy ludom zablokovali pristup na ucty a mohli vyberat len urcite mnozstvo meny ? Co myslite co sa stane v eurozone teraz ? Drzat peniaze - uspory v banke je totalne riziko pre slusnych ludi.
Dobrý deň Katka, skúsenosti zo zahraničia sú rôzne. Čo sa však týka eura, je to stabilná mena, ktorá tvorí až štvrtinu svetových devízových rezerv. Peniaze, ktoré sú uložené v banke sú v bezpečí a chránené štátom a naviac slovenský bankový sektor je vo všeobecnosti považovaný za jeden z najzdravších.
26.10.2012 10:39 - otázka od Jana
Dobry den.planujeme zobrat hypoteku na byt navysenu nakolko je mozne sa dohodnut s predajcom a zvysne peniaze investovat do jedno izboveho bytu ktory planujeme dat do podnajmu a z najmu platit mesacne splatky hypoteky. cena nehnutelnosti vo velkom krtisi je nizka tak nam za 35000 eur vyjde kupa dvojizboveho bytu aj dalsieho jedno izboveho. oplati sa nam to alebo zobrat hypoteku len na byt ktorynam je potrebny,dakujeme za odpoved.
Dobrý deň, k poskytnutiu hypotéky okrem dostatočného príjmu na splácanie splátok úveru potrebujete aj dostatočnú hodnotu nehnuteľnosti na zabezpečenie úveru. Preto na zistenie presných podmienok financovania Vám odporúčame informovať sa u predajcu. Na otázku či sa Vám to oplatí, je potrebné porovnať si výšku mesačných splátok z hypotéky s očakávaným príjmom z prenájmu.
26.10.2012 10:13 - otázka od Eliška
Pani Pavlíková, počuli ste už niekedy, že šetriť sa neoplatí? Zrejmé, vôbec nepoznáte výraz "investovanie", prípadne, ak ste skutočnou odborníčkou, čo hovoríte na investovanie do drahých kovov (zlato, platina...)
Dobrý deň Eliška, z môjho pohľadu sa šetriť jednoznačne oplatí. Je dobré mať odložené nejaké peniaze bokom nielen na zhodnotenie peňazí, ale minimálne ako rezervu kvôli neočakávaným situáciám a výdavkom, ktoré sa v živote môžu kedykoľvek vyskytnúť. Čo sa týka investovania do zlata alebo drahých kovov, treba zvážiť nielen pozitíva ale aj vedľajšie dôsledky, ktoré so sebou takáto investícia nesie. Zlato je považované za uchovávateľa hodnôt, jeho držba však neprináša žiadne úroky. Taktiež fyzické zlato je potrebné niekde uschovať a s tým sa spájajú poplatky a ďalšie náklady.
26.10.2012 10:02 - otázka od Michal
Dobrý deň, mám určitý ,pomerne dosť vysoký, obnos peňazí ale v Švajčiarskych frankoch. Vzhľadom na stav Švajčiarskeho franku by som si rád tieto peniaze ponechal do budúcnosti v tejto mene. Akým spôsobom a kde by to bolo najvýhodnejšie? Za radu vopred ďakujem.
Dobrý deň, ak máte obnos v švajčiarskych frankoch, dajú sa tieto prostriedky uložiť na termínovaný vklad v tejto mene, kde síce nie je významný úrok na zhodnotenie, ale vklad je vedený bez poplatkov a peniaze máte bezpečne uložené v banke. Čo je však zaujímavé, švajčiarsky frank je už takmer rok naviazaný na euro, to znamená že Švajčiari euru zjavne veria. Takže možno by stálo za zváženie časť úspor zameniť na eurový vklad, kde banky ponúkajú oveľa atraktívnejšie zhodnotenie.
26.10.2012 09:53 - otázka od Zuzana
Dobrý den. ja som uložila peniaze do penzijných fondov. Každý mesiac si tam posielam nejaké eura a chcem sa opýtať, či je to bezpečné a po akej dlhej dobe ich môžem vybrať, lebo myslím, že to sa nesťahovalo na nejakú viazanosť. dakujem.
Fondy nemajú konkrétnu viazanosť ale odporúčaný investičný horizont podľa zvolenej stratégie. Je dobré, že si šetríte každý mesiac, čím dodržiavate zásadu pravidelnosti, ktorá je pri sporení veľmi dôležitá. A čo sa týka bezpečnosti a vhodnej doby výberu, je dobré dodržať investičný horizont vybraného fondu. O tejto dobe, na ktorú je odporúčané investovať, sa môžete informovať na pobočke, kde ste si daný fond zriadili.
26.10.2012 09:42 - otázka od krny
Pekny den oplati sa drzat peniaze v banke pri sucasnej neistej situaciii a obrovskej medzirocnej inflacii? Zarabaju tam peniaze vobec alebo len su na kvopke a zaraba banka? S pozdravom Krny
Pekný deň, tak ako som písala vyššie, keby ste držali peniaze iba doma, tak by Vám inflácia odhyzla oveľa väčší kus z Vašich úspor. Preto je oveľa lepšie zarobiť v banke aspoň 3-4% ročne, ako nechať znehodnocovať peniaze doma.
26.10.2012 09:38 - otázka od Jano
Myslite si ze sa oplati vobec drzat peniaze v banke ? Vsak rocny terminak je asi 1 percento, inflacia 4 percenta .... radsej budem drzat cash doma, ak sa triast ze banka kde mam peniaze "zareve" a ja sa k svojim peniazom nedostanem... Ano su statom kryte do vysky 100 tis euro ... ale ako viem fond nema prostriedky aby vyplatil vsetky vklady , ak zareve niektora z vacsich bank .... Ale kompetentni radsej mlcia o tom .... Keby ludia vedeli jak to banky maju nahnute, vsetko by vybrali okamzite ....
Čo sa týka sadzieb na termínovaných vkladoch, tieto môžu byť pri viazanosti 2 a viac rokov aj viac ako 3% ročne. Napr. Poštová banka má na 2-ročnom termínovanom vklade úrok 3,3% p.a. Je pravda, že inflácia je vyššia ako priemerný ročný úrok na termínovanom vklade. Ak by ste ale nechali peniaze doma, tak by Vám inflácia odhyzla oveľa väčší kus z Vašich úspor. Ak chcte "vyhrať" nad infláciou, časť úspor môžete investovať napr. do podielových fondov. Ale iba v tom prípade, že nebudete potrebovať úspory dlhší čas, napr. 5 rokov. Vtedy je možné, že ročný výnos prekoná úroveň cenového rastu v krajine.
26.10.2012 09:32 - otázka od tomas
Chcem sa spýtat do čoho je najlepšie investovat?
Investíciu odporúčam rozumne rozložiť na viacero produktov. Časť uložte na dlhodobejší termínovaný vklad, časť na neviazaný termínovaný vklad (aby ste mali peniaze aj po ruke) a ak ste odvážnejší v investovaní, môžete časť prostriedkov investovať do podielových fondov. Tie môžu mať aj vyšší výnos ako sú vklady v bankách, ale tieto výnosy nie sú garantované.
26.10.2012 09:27 - otázka od Marián
Dobrý deň,p.Pavlíková .Čo by ste mi ešte odporučili, keď mám stavebné sporenie, ktoré mi tento rok končí.K tomu mám ešte životnú poistku..chcem si ešte našetriť ďalšie peniaze.ĎAKUJEM
Dobrý deň Marián, predpokladám, že našetrené peniaze zo stavebného sporenia chcete naďalej zhodnocovať. V tomto prípade odporúčam uložiť zdroje na nejaký viazaný vkladový produkt, napr. termínovaný vklad s dlhšou dobou splatnosti (2-ročný, 3-ročný), kde mate garantovaný úrok na celú dobu viazanosti. Takéto vklady sú spravidla bez poplatkov a na úrokoch viete zarobiť aj viac ako 3% ročne. Na šetrenie odporúčam niektorý zo sporiacich produktov, ktoré mnohé banky v súčasnosti s obľubou ponúkajú. Vklady na sporiacich produktoch nie sú viazané, to znamená, že v prípade potreby alebo neočakávaných výdavkov viete kedykoľvek z takéhoto účtu vybrať. Samozrejme, čo sa týka životnej poistky, v tej odporúčam pokračovať, pretože ide o dlhodobú investíciu a zároveň istotu.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu