Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ministerstvo pripomienke proti jednej poisťovni nevyhovelo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Hromadnej pripomienke proti zavedeniu jednej poisťovne, pod ktorú sa podpísalo viac ako 10 tisíc ľudí, ministerstvo zdravotníctva (MZ) nevyhovelo. Predkladatelia pripomienky, analytici z Health Policy Institute (HPI), sa však nevzdávajú.

"Určite sa budeme v ďalšom priebehu tohto procesu vyjadrovať a zrejme to nebola posledná hromadná pripomienka,“ povedal Tomáš Szalay z HPI. Ako podotkol, na zlúčenie poisťovní totižto bude potrebný zákon, ktorý môžu opätovne pripomienkovať.

Analytici z HPI, ako aj z ďalších inštitútov žiadali v pripomienke rezort zdravotníctva, aby prestal pracovať na vytvorení unitárneho systému zdravotného poistenia na Slovensku. Na rozporovom konaní k pripomienke vyzvali pracovníkov ministerstva zdravotníctva, aby využili svoje postavenie a ako odborníci vo svojej oblasti sa pokúsili ovplyvňovať názory politikov.

"Mali by si uvedomiť, že riziká, ktoré so sebou nesie zavedenie monopolu v oblasti zdravotného poistenia, môžu vážne poškodiť celé slovenské zdravotníctvo. Pre príklad netreba chodiť ďaleko, stačí sa pozrieť do susedného Maďarska, kde majú monopolný systém zdravotného poistenia,“ povedal Peter Pažitný z HPI. Podľa analytikov v rámci odborných argumentov zo strany predkladateľov projektu unitárneho systému malo zaznieť konštatovanie, že ide predovšetkým o politické rozhodnutie.

Analytici z HPI už dlhšiu dobu poukazujú na to, že problémom slovenského zdravotníctva nie je počet zdravotných poisťovní ale to, že ľudia nevedia, na čo majú nárok a ako sa k nemu majú dostať. Zmenou pluralitného systému na unitárny podľa nich vláda rieši len vymyslený problém. V prospech zachovania viacerých zdravotných poisťovní podľa nich hovorí predovšetkým konkurencia medzi poisťovňami, ktorá je ako v prospech pacientov, tak aj poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Svoje argumenty opierajú aj o rebríček EHCI (European Helath Consumer Index), v ktorom už tretíkrát po sebe zvíťazilo Holandsko s 27 poisťovňami ako krajina najviac ústretová voči pacientom. Na týchto tvrdeniach postavili aj hromadnú pripomienku.

Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej sa predkladateľ projektu nestotožňuje s názormi uvedenými v pripomienke. Ako uviedol rezort, štatistika pripomienkujúceho subjektu sa nezaoberá objektívnymi ukazovateľmi ale výlučne subjektívnym postojom a emóciou. "Navyše podľa uvádzaného rebríčka EHCI sú druhou, treťou a štvrtou krajinou krajiny s unitárnym systémom," uviedla Čižmáriková. Zároveň pripomína, že predkladateľ projektu porovnal unitárny a pluralitný systém zdravotného poistenia na základe viacerých štatistík a výskumov.

Ako pokračovala Čižmáriková, vytvorenie systému viacerých zdravotných poisťovní v roku 1993 a umožnenie tvorby zisku z verejného zdravotného poistenia v roku 2005 nevytvorilo žiaden významný dôvod, ktorý by opodstatňoval ponechanie viacerých poisťovní ako nástroja na efektívnejšie zabezpečenie zdravotných potrieb obyvateľstva. Ministerstvo odôvodňuje zrušenie pluralitného systému tým, že medzi poisťovňami sú zanedbateľné odlišnosti a s ich existenciou sú spojené duplicity. Navyše ich zisky majú podľa rezortu odčerpávať financie na zdravotnú starostlivosť. "Z týchto dôvodov pripomienku nemožno akceptovať," zakončila Čižmáriková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu