Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nemocnice by chceli od poisťovní viac peňazí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zdravotné poisťovne podľa prezidenta Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Mariána Petka nemajú finančné prostriedky na to, aby splnili ich požiadavku zvýšiť platby za ukončené hospitalizácie v poslednom kvartáli tohto roka.

"V roku 2012 poisťovne tvrdia, že nemajú viacej zdrojov, to znamená, nie sú schopné navýšiť ceny za ukončené hospitalizácie. Čo sa týka roku 2013, čakajú na to, ako bude definitívne prijatý štátny rozpočet, chcú s nami rokovať najneskôr v novembri tak, aby v decembri bolo jasné, aké zmluvné objemy budú pre nemocnice ponúknuté od 1. januára 2013," uviedol Petko.

Všeobecná zdravotná poisťovňa má platné zmluvy s nemocnicami združenými v ANS do 31. marca 2013 s tým, že cenové podmienky sú platné do konca roka. "VšZP na dnešnom pracovnom stretnutí so zástupcami ANS deklarovala, že všetky disponibilné finančné prostriedky v zmysle zákona využíva na úhradu zdravotnej starostlivosti a že aktuálny vývoj hospodárenia nedáva priestor na navýšenie platieb nemocniciam v tomto roku. Otázky týkajúce sa úpravy cenových podmienok v budúcom roku budú predmetom ďalších rokovaní," uviedla hovorkyňa poisťovne Dana Gašparíková.

Ako poukázala PR špecialistka Dôvery Monika Šimunová, poisťovňa pretavila plánované úspory na liekoch do zvýšenia cien od apríla a júna tohto roku. "Dôvera má platné zmluvy s nemocnicami v sieti ANS do 30. júna 2013. Rokovať o dodatkoch k zmluvám k 1. januáru 2013 môžeme až po tom, ako bude známy náš rozpočet na budúci rok," doplnila.

Na dnešnom rokovaní medzi Union ZP a ANS poisťovňa podľa svojej hovorkyne Judity Smatanovej naplnila svoj prísľub daný členom ANS v minulosti, že v prípade pozitívneho vývoja hospodárskeho výsledku poisťovne osloví ANS s návrhom úpravy finančných podmienok zmlúv o poskytovaní zdravotnej starostlivosti." Na dnešnom stretnutí si zástupcovia ANS vypočuli ponuku Union ZP, ocenili jej pozitíva, vzniesli niekoľko námietok, ich definitívne stanovisko k ponuke bude Union ZP poznať až po ukončení rokovaní ANS s ostatnými zdravotnými poisťovňami," priblížila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu