Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ministerstvá ušetria na výdavkoch dodatočných 124 miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rozpočtové kapitoly už pripravili viazanie výdavkov, ktoré malo na základe uznesenia vlády z júla tohto roka ušetriť minimálne 120 miliónov eur. Podarilo sa im pritom nájsť úspory, ktoré spolu dosahujú takmer 124 miliónov eur, informovalo dnes Ministerstvo financií (MF) SR.

"Ministerstvo financií oslovilo rozpočtové kapitoly s požiadavkou na predloženie návrhov, kde je možné ušetriť. Výsledkom bolo zabezpečenie viazania výdavkov, ktoré dokonca prevyšuje stanovenú sumu," konštatoval rezort financií.

Najvyššiu úsporu v sume 43,6 milióna eur našlo ministerstvo hospodárstva. Ministerstvo vnútra ušetrilo 22 miliónov eur, ministerstvo zahraničných vecí a ministerstvo financií po 13,2 milióna eur. Rezervy za približne 10 miliónov eur zase našlo ministerstvo spravodlivosti aj úrad vlády.

Rezort financií zároveň pripomína, že súčasné vedenie ministerstva už prijalo balík úsporných opatrení na výdavkovej strane rozpočtu. Podľa najnovšej daňovej prognózy je totiž výpadok daňových a odvodových príjmov v tomto roku 494 miliónov eur oproti rozpočtu schválenému bývalou vládou.

Ministerstvo preto rozhodlo o zrušení vyplácania plošných odmien, pozastavení verejných obstarávaní na tovary a služby, ktoré nie sú nevyhnutné pre chod ministerstiev, či o výraznom šetrení v jednotlivých kapitolách rozpočtu. "Úsporné opatrenia sa už začali pozitívne prejavovať aj na poklese výdavkov štátu, keď napríklad základné výdavky štátu za deväť mesiacov sú o 527,92 miliónov nižšie, ako je plán rozpočtu na tri kvartály tohto roka," dodáva rezort.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu