Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kráľ Madagaskaru Beňovský sa dočkal: V rodnom Vrbovom mu postavili 3-metrovú sochu!

Pamätník Móricovi Beňovskému, cestovateľovi, spisovateľovi, dobrodruhovi a vrbovskému rodákovi odhalili počas Dní Vrbového v piatok 5. októbra 2012 vo Vrbovom.
Pamätník Móricovi Beňovskému, cestovateľovi, spisovateľovi, dobrodruhovi a vrbovskému rodákovi odhalili počas Dní Vrbového v piatok 5. októbra 2012 vo Vrbovom. (Zdroj: TASR)

VRBOVÉ – Socha najznámejšieho rodáka Vrbového, grófa Mórica Beňovského zdobí od piatka 5. októbra hlavné námestie mesta. Zobrazuje cestovateľa, spisovateľa a dobrodruha Beňovského na zemeguli, po obvode ktorej sú výjavy z jeho života.

Autorom diela je sochár Anton Gábrik. Pamätník z bronzu slávnostne odhalili v úvode Dní Vrbového za účasti obyvateľov mesta a pozvaných hostí, medzi ktorými bol i známy filmový predstaviteľ slávneho Vrbovčana, herec Jozef Adamovič .

Pamätník Matúša Mórica Michala Františka Serafína Augusta Beňovského (1746-1786) je vysoký viac ako tri metre, samotná zemeguľa z betónu je dvojmetrová a váži 2,7 tony. Po jej obvode je 5,5 metra dlhý reliéf, do ktorého sochár vsadil odkazy na najdôležitejšie momenty života tohto svetobežníka, dobrodruha a tiež spisovateľa, ktorý sa z Vrbového dostal až na Madagaskar, kde ho zvolili za kráľa, na dobrodružných výpravách sa dostal do väzenia na Sibíri a zomrel v boji s francúzskymi vojskami.

"Je tam jeho erb, baobab s černoškou a dieťaťom, medailón s Máriou Teréziou a Jozefom II., rastlinný motív džungle, George Washington, s ktorým mal kontakty i Benjamin Franklin, ktorý bol azda jeho priateľom," popísal dielo autor. Nechýba ani loď, delo ako odkaz, že Beňovský bol vojakom, i krásna žena, ktorých bol obdivovateľom. Samotná postava Beňovského, ktorej predobrazom je herec Adamovič, je vysoká takmer meter. "Na zemeguli je kráľ Madagaskaru v pokľaku, v jednej ruke má ďalekohľad a v druhej guľôčku, ktorej úloha zostane tajomstvom," dodal Gábrik.

Na pamätníku spolupracoval s grafikom Igorom Piačkom. Ako uviedol, mestu Vrbové pred časom ponúkal vytvorenie jazdeckej sochy Mórica Beňovského, avšak pre nedostatok prostriedkov sa tento zámer nedal realizovať. "Potom mesto vypísalo súťaž a my sme boli úspešní," povedal sochár. V súčasnosti sa už zaoberá tvorbou bronzových dverí s motívom sv. Cyrila a Metoda pre chrám v Nitre, sochou sv. Gorazda pre Bratislavu a sochou štiavnického Nácka, pretože všetky tieto umelecké súťaže vyhral.

Socha Mórica Beňovského je osadená uprostred parčíka v blízkosti Kúrie Mórica Beňovského, ktorá je jeho rodným domovom, o čom hovorí pamätná tabuľa z roku 1908 a kostola, známeho svojou nakláňajúcou sa vežou. Celá zóna vznikla v rámci modernizácie centra, kde pribudli aj nové plochy pre oddych a relax obyvateľov.

Súčasťou Dní Vrbového 2012, pripravených pri príležitosti 575. výročia udelenia mestských výsad cisárom Žigmundom a 45. výročia znovupriznania mestského štatútu, je i víkendový Vrbovský jarmok s bohatou kultúrnou ponukou. Na programe je i predstavenie nového filmového dokumentu Beňovský žije a otvorenie dvoch výstav Naši na Dolnej zemi, Poznaj svoje mesto a konferencia Metamorfózy histórie. Bude venovaná témam ako Ján Baltazár Magin, po ktorom je pomenované miestne gymnázium, ďalej Geneologický výskum rodu Beňovských či Šľachtický rod Wattenwylovcov a vrbovský región.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu