Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obce majú získať právo zakazovať zábavnú pyrotechniku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Obce na Slovensku by mali od októbra získať zákonnú možnosť všeobecne záväzným nariadením obmedziť alebo zakázať používanie zábavnej pyrotechniky na svojom území. Vyplýva to z návrhu novely zákona o banskej činnosti, výbušninách a štátnej banskej správe, ktorý dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.

Podľa predkladateľov Andreja Hrnčiara, Tibora Bastrnáka a Eleméra Jakaba (všetci Most-Híd) súčasný zákon upravuje zákaz používania pyrotechnických výrobkov II., III. a IV. triedy veľmi všeobecne.

"V mestách a obciach v Slovenskej republike praxou vyvstala potreba úpravy používania zábavnej pyrotechniky na ich území na základe požiadaviek obyvateľov, nakoľko sa cítili byť ohrozovaní a obťažovaní zneužívaním zábavnej pyrotechniky, najmä zo strany mládeže," tvrdia poslanci. Súčasný zákon však neobsahuje výslovné zákonné splnomocnenie, na základe ktorého by obce mohli prijímať všeobecne záväzné nariadenia.

Mestá ako Bratislava, Hlohovec, Piešťany, Podhradie či Šaľa už riešia problematiku používania pyrotechniky vo všeobecných záväzných nariadeniach, v praxi im však vznikajú problémy. Dôvodom je činnosť prokuratúry, ktorá dospela k záveru, že takéto všeobecne záväzné nariadenia sú v rozpore so zákonom a podáva proti nim protesty.

Aktuálny zákon o banskej činnosti, výbušninách a štátnej banskej správe totiž v žiadnom zo svojich ustanovení nesplnomocňuje mestá a obce, aby vlastným právnym predpisom upravovali používanie pyrotechnických výrobkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu