Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MZV: Parlamentné voľby v Bielorusku neboli slobodné

Voľby v Bielorusku
Voľby v Bielorusku (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlamentné voľby v Bielorusku nemožno považovať za slobodné a spravodlivé v zmysle naplnenia medzinárodných štandardov, a to ani napriek viacerým zlepšeniam oproti minulosti.

Konštatuje to slovenský rezort diplomacie vo vyhlásení k voľbám v Bielorusku, ktoré sa konali v nedeľu 23. septembra. Informuje o tom tlačový odbor ministerstva.

"Bieloruské orgány síce umožnili napríklad verejné vystúpenia niektorých opozičných kandidátov, politických strán a hnutí a pozvali volebnú pozorovateľskú misiu OBSE, avšak počas celého volebného procesu bolo zaznamenaných mnoho nedostatkov," tvrdí naše ministerstvo. Nedostatky sa podľa rezortu týkali najmä implementácie medzinárodných právnych záväzkov Bieloruska.

"Proces sčítavania hlasov nebol dostatočne transparentný, neexistovali pre všetkých kandidátov rovnaké možnosti vedenia predvolebnej kampane. Mnohí opoziční politici a aktivisti, odsúdení v politických procesoch, ostali vo väzení," vyhlásilo ministerstvo.

Zároveň vyzýva bieloruské vedenie k demokratizácii politického systému v krajine, odstráneniu deficitov vo sfére ľudských a politických práv svojich občanov a ďalšiemu zdokonaľovaniu volebného systému v súlade s medzinárodnými záväzkami krajiny a jej domácou legislatívou. "Slovenská republika je pripravená prispieť v tomto procese, a to aj s využitím existujúcich programov a projektov Európskej únie," dodáva rezort.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu