Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Krásna Hôrka pol roka po požiari: Stále bez strechy, prikrytá len fóliou!

Hrad Krásna Hôrka
Hrad Krásna Hôrka (Zdroj: SITA)

KRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE – Pol roka uplynulo od zničujúceho požiaru, hradu Krásna Hôrka a po prvotných veľkých prísľuboch kompetentných, že strechu do jesene začnú rekonštruovať, ostalo len pri slovách. Hrad je dodnes prikrytý len fóliou a s prácami sa ešte ani nezačalo.

Ako sme už informovali, projekt rekonštrukčných prác bol už schválený v júni a verejnou zbierkou Slovenského národného múzea sa vyzbieralo 105 tisíc eur. Podľa projektu má byť hrad zakrytý viedenskou škridľou. Prečo sa však s prácami ešte nezačalo ? Riaditeľka Múzea Betliar , pod ktoré hrad patrí Eva Lazarová, nám však na naše otázky odmietla odpovedať: „Nemôžem sa vyjadrovať k výsledkom súťaže dodávateľských prác. Nebola som k nim prizvaná.“ Potvrdila nám však, že na hrade sa momentálne nič nerobí, i keď je hrad pripravený a stavenisko môžu ihneď odovzdať.

Generálny riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Rastislav Pudelka hovorí, že odborná komisia vybrala šesť firiem. A hoci je víťaz súťaže známy, jeho meno oznámia až po ukončení procesu výberového konania a podpísaní zmluvy, najskôr 17. septembra. Dovtedy plynie šestnásťdňová lehota, počas ktorej môžu neúspešní uchádzači vzniesť námietku proti rozhodnutiu.

Takže sľuby politikov, že už na jeseň bude hrad pod strechou, sú nereálne. Vzácne zbierky z poškodeného hradu sú zatiaľ uložené v depozitách okolitých múzei, najväčšia časť v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu