Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Všetky obete trestných činov v EÚ získajú rovnaké základné práva

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŠTRASBURG/BRUSEL- Všetky obete trestných činov v EÚ získajú rovnaké základné práva a ich špecifické potreby budú individuálne posúdené. Stane sa tak na základe smernice, ktorú dnes schválil Európsky parlament (EP). Každoročne sa stane obeťou trestného činu v EÚ 75 miliónov ľudí.

Obete trestných činov, ktoré sú spáchané v zahraničí, môžu byť vystavené vážnym problémom v dôsledku kultúrnych, jazykových a právnych rozdielov. Dokument si kladie za cieľ, aby obete akéhokoľvek trestného činu, či už ide o prepadnutie, lúpež, napadnutie, znásilnenie, obťažovanie, trestný čin z nenávisti, teroristický útok alebo obchodovanie s ľuďmi, spáchaného kdekoľvek v EÚ, mali počas trestného konania rovnaké práva a aby sa k nim pristupovalo dôstojne a s rešpektom.

Nové pravidlá by im tiež mali zabezpečiť lepšiu ochranu pred opakovaným páchaním trestnej činnosti a prístup k službám na podporu obetí, k spravodlivosti a k odškodneniu.

Poslanci presadili, aby boli špecifické potreby každej obete individuálne a včas posúdené. V závislosti od veku, pohlavia, rasy, vierovyznania a sexuálnej orientácie, ako aj povahy a okolností trestného činu môže byť potreba ochrany u každej obete špecifická.

Členské štáty budú na základe nových pravidiel povinné zabezpečiť obetiam a ich rodinným príslušníkom prístup k bezplatným a dôverným službám podpory (napríklad pomoc psychológa), a to od momentu nahlásenia trestného činu, v priebehu vyšetrovania a súdneho pojednávania, ako aj po jeho ukončení, bez ohľadu na to, kde sa trestný čin stal.

Pre obete so špecifickými potrebami, ako sú obete rodového násilia alebo deti, budú poskytované podporné služby špeciálne vyškolenými odbornými pracovníkmi.

Obete budú musieť byť informované o svojich právach ústne alebo písomne v jazyku, ktorému rozumejú. Preklad a tlmočenie im bude poskytnuté počas celého trestného konania (policajný výsluch, súdne pojednávanie) s cieľom umožniť im aktívne sa na ňom zúčastňovať.

Po schválení smernice Európskou radou budú mať členské štáty tri roky na jej transpozíciu do vnútroštátneho práva. Jedinou krajinou, ktorá využila výnimku a nebude nové pravidlá uplatňovať, je Dánsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu