Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kríza po slovensky: Úradníci chcú utužovať ducha športom a švédskymi stolmi, vraj na školení!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Luxusný teambuilding! Úradníci z ministerstva práce si chcú v čase krízy upevňovať vzťahy za nekresťanské peniaze. Fond sociálneho rozvoja, ktorý chce zamestnancov školiť za 10 tisíc eur z eurofondov, navyše podľa odborníka uprednostňuje bohatú stravu a ubytovanie pred vzdelaním. Informoval o tom denník SME.

Fond sociálneho rozvoja sa aj napriek tomu, že rozpočty v súčasnosti škrtí finančná kríza, nemá najhoršie. Svojich úradníkov chce totiž dva dni školiť za desaťtisíc eur. Teambuilding je však podľa stanoviska, ktoré denníku SME poskytol tlačový odbor ministerstva v poriadku, pretože peniaze čerpajú z európskych fondov. Štátny rozpočet tak ostane nedotknutý: „Je plne hradené z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu, ktoré sú účelovo viazané a nemožno ich v prípade nevyčerpania použiť na iný účel ako na školenie.“

Hovorca ministra Michal Stuška však stanovisko neskôr poprel a tvrdí, že minister fond žiada, aby vysoké výdavky skresal: „Ján Richter trvá na tom, aby implementačné agentúry našli lacnejšiu formu na realizáciu nevyhnutných školení, napríklad na pôde ministerstva.“ Či však fond jeho požiadavkám aj vyhovie, nie je isté. Už dnes by mal však rozhodnúť, ktorá firma drahé „utužovanie vzťahov“ zorganizuje.

Niekoľkotisícový teambuilding má však aj ďalšiu chybičku krásy. Prezident Asociácie internej komunikácie Martin Onofrej, podľa ktorého by sa úradníci mohli pokojne školiť v priestoroch inštitúcie, upozorňuje aj na účel podujatia. „V tomto prípade má výzva na predloženie ponuky so vzdelávaním spoločný len nadpis a veľmi vágny opis „zážitkového tréningového modelu“,“ tvrdí.

Podľa odborníka fond rieši najmä to, kde budú úradníci ubytovaní, plnohodnotnú stravu a priestory, kde budú tráviť svoj voľný čas. V obsahu zákazky s názvom „zážitkový tréningový model, počas ktorého sa na báze priateľstva, cielených aktivít, vzájomnej spolupráce a spätnej analýzy buduje funkčný, synergický, efektívne fungujúci tím“ sú zverejnené požiadavky ako: ubytovanie do 40 kilometrov od Bratislavy pre 90 úradníkov na jednu noc, prenájom najmenej šiestich školiacich priestorov, prezentačnú a ozvučovaciu techniku a športoviská pre „outdoorové aktivity“. Vyzývateľ nezabudol ani na bohatú stravu – raňajky, obedy a večere vo forme švédskych stolov.

Zvláštne podľa Onofreja je, že fond vo výzve „nepožaduje aspoň rámcový opis vzdelávacej metodiky, návrh metrík a referencie od poskytovateľa vzdelávania, ak teda majú seriózny záujem vybudovať „funkčný, synergický a efektívne fungujúci tím“. O tom, či nakoniec Fond sociálneho rozvoja vyhovie požiadavkám ministra Richtera a zoškrtá výdavky na nákladný teambuilding, sa zrejme rozhodne už v najbližších dňoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu