Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Najprv dala úplatok lekárovi, potom to oľutovala

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Na peňažný trest 160 eur za podplácanie odsúdil dnes samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici 56-ročnú Magdalénu Ivaniškovú z okresu Humenné.

Žena priznala, že v marci tohto roku dala sto eur v obálke posudkovému lekárovi Sociálnej poisťovne v Humennom Antonovi Bridzikovi. Na základe jeho vyjadrenia potom poisťovňa pri zvažovaní o invalidnom dôchodku rozhodla v jej prospech. Ivanišková dosiahla rozhodnutie o čiastočnej invalidite na 45 percent a bude dostávať mesačne dôchodok viac ako 170 eur.

Ivanišková svoje konanie oľutovala a s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrela dohodu o vine a treste, ktorú sudca schválil. Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá.

Pretože v pobočke Sociálnej poisťovne v Humennom sa stali aj ďalšie korupčné prípady, stíhali i 62-ročného lekára Antona Bridzika a 51-ročnú zamestnankyňu poisťovne Nadeždu Čukalovčákovú. Na základe dohôd o vine a treste obaja dostali po dva roky odňatia slobody podmienečne s odkladom výkonu trestu na tri roky.

Lekár navyše zaplatil pokutu tritisíc eur a nesmie dva roky vykonávať funkciu posudkového lekára. Čukalovčákovej tiež uložili povinnosť zaplatiť peňažný trest tisíc eur a má na jeden rok zakázané pracovať v štátnej a verejnej službe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu