Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Teplotné rekordy padli aj v utorok, očakávajú sa aj dnes

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Utorok nadviazal na sériu teplotných rekordov na Slovensku. Historické maximá dosiahli najmä miesta v južnej časti stredného Slovenska, avšak rekordy sa prekračovali aj vo vysokohorských polohách.

Na meteorologickej stanici na Chopku namerali v utorok 15,7 stupňa Celzia, ktorým bol podobne ako v pondelok 3. septembra prekonaný doterajší rekord z roku 1956. "Maximálna denná teplota zaznamenala rekordnú hodnotu už tretí deň po sebe," uviedol pre TASR Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu s tým, že rovnaká situácia je aj na Lomnickom Štíte. Tam v utorok namerali 14,5 stupňa Celzia.

Najdlhšiu sériu teplotných rekordov momentálne "ťahá" Orechová. V utorok tam namerali 31,5 stupňa Celzia. "Orechová zaznamenáva rekord v prípade najvyššej dennej teploty už piaty deň," zdôraznil Faško.

Maximálne denné teploty, pri ktorých sa menili historické tabuľky, prekračovali vo väčšine prípadov 30 stupňov. Vôbec najteplejšie bolo na Sliači, kde namerali až 32,3 stupňa Celzia. Teplota tesne pod 32 stupňov bola v utorok v Dudinciach a Topoľčanoch. "K rekordom musíme tiež zaradiť aj teplotu 27,7 stupňa Celzia v Turčianskych Tepliciach, aj v tomto prípade sa prepisovali doterajšie maximá," informoval Faško.

Podľa klimatológa je predpoklad, že teplotné rekordy budú padať aj dnes. "Celkovo sa tento rok podobá na minulý, kedy bolo v tomto istom období rovnako horúce a na začiatok septembra nezvyčajne teplé počasie." Faško dodal, že tento rok sa v prípade prekonávania teplotných rekordov možno sám stane rekordérom. "Zatiaľ bolo najviac teplotných rekordov zaznamenaných v roku 2000, je však možné, že tento rok ho napokon prekoná," dodal Faško.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu