Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Veľký protest v štátnej správe: Úradníci budú štrajkovať, chcú vyššie platy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Odborári idú protestovať proti nezvyšovaniu platov v štátnej a verejnej správe.

Svoj nesúhlas chce približne 300 odborárov z rezortov zdravotníctva, školstva či verejnej správy prejaviť v pondelok (10.9.) pred budovou ministerstva práce, a to tesne pred tretím kolom vyjednávania o Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa pre štátnu správu a prácu vo verejnom záujme na budúci rok.

"Náš návrh už v minulom roku znel valorizovať platy o desať percent, predstavitelia z vládnej strany ho pre tento rok ani pre rok 2013 neakceptovali," uviedol hlavný vyjednávač za nevýrobné odborové zväzy Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Anton Szalay. Pripomenul, že odborári vychádzajú z minuloročnej i tohtoročnej inflácie, ako aj z avizovaného rastu cien jednotlivých komodít.

Na skutočnosť, že zamestnanci v niektorých rezortoch sú v štrajkovej pohotovosti a sú odhodlaní svoje požiadavky presadiť aj formou štrajku, upozornili odborári už na júnovom vyjednávaní. Okrem pondelkového štrajku sa tak na samostatný výstražný štrajk chystajú aj zamestnanci školstva, a to 13. septembra.

"KOZ podporuje rozhodnutie nevýrobných odborových zväzov, na možné riziká sme upozorňovali už v priebehu vyjednávania predstaviteľov ministerstiev práce, financií a napokon aj pána premiéra," dodal prezident konfederácie Miroslav Gazdík. Svojich kolegov prídu tak pred rezort práce podporiť aj odborári z výrobných odborových zväzov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu