Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Čo ste o Ústave SR nevedeli: Analýza odhalila tieto detaily!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Ústava Slovenskej republiky má 13 896 slov, takmer 84-tisíc znakov a 427 odsekov. Najčastejšie opakujúcim sa slovným spojením v ústave je názov štátu. Slovo "slovenskej" sa v ústave vyskytuje 393-krát, slovo "republiky" sa v texte základného zákonu štátu nachádza 371-krát. Vyplýva to z analýzy slovenskej ústavy, ktorú pri príležitosti 20. výročia jej prijatia vykonala Kancelária Národnej rady SR.

"Text Ústavy SR sme analyzovali prostredníctvom softwaru Wordscores, ktorý sa používa na kvantitatívnu obsahovú analýzu textových dokumentov," hovorí riaditeľ Parlamentného inštitútu Kancelárie NR SR Ľubomír Fajták. Ako dodal, pri analýze slovenskej verzie ústavy nebrali do úvahy neplnovýznamové slová. Najčastejšie vyskytujúcimi sa výrazmi tak sú okrem slov "slovenskej" a "republiky" slová ako "národnej" (v texte sa objavuje 112-krát), "rady" (111-krát) či "právo" (86-krát). Rebríček uzatvárajú slová "odvolá", "občan", "ochranca" či "demisiu", ktoré sa v ústave nachádzajú osemkrát.

Ústava SR bola prijatá 1. septembra 1992 poslancami Slovenskej národnej rady. Tvorí ju preambula a deväť hláv. Obsahuje základné ustanovenia, kde sa hovorí o Slovenskej republike ako o zvrchovanom, demokratickom a právnom štáte, o území SR, o štátnom občianstve, štátnych symboloch a o Bratislave ako o hlavnom meste SR. Ústava tiež hovorí o základných právach a slobodách, o politických právach, ale aj o právach menšín či kultúrnych a sociálnych právach. V ústave je stanovený aj jeden zo základných princípov právneho štátu, a to trojdelenie moci. Zákonodarná moc je reprezentovaná Národnou radou SR, výkonná moc prezidentom a vládou a súdna moc Ústavným súdom SR a nezávislými a nestrannými súdmi. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu