Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Exotika v Petržalke: Mercedes, Avril, Samira, aj také mená dávajú rodičia deťom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Mercedes, Avril, Jamelia, Savitri, Madelaine, Samira, Nala, Cinthia – aj takéto netradičné mená dali rodičia svojim dcéram v bratislavskej Petržalke. Medzi nezvyčajnými krstnými menami chlapcov sa vyskytuje Mauro, Orlando, Artuš, Ciprian, Paskal, Zeke, Krištof, Zachar, Jeremy.

„Tento týždeň nám pribudli aj úplne nové mená, ženské Živa a Lotta a mužské Nathanie a Ghány,“ informovala matrikárka petržalského miestneho úradu Kristína Majorová.

Aj napriek tomu, že niektorí rodičia dávajú prednosť netradičným menám, stále sú v Petržalke v prevahe tradičné udomácnené krstné mená hebrejského, latinského, gréckeho či germánskeho pôvodu. Najviac v mestskej časti pribúda dievčat s menom Sofia, Ema, Simona, Anna, Hana, Tamara, Natália, Veronika, Liliana, Katarína, Kristína, Nina a ešte stále je medzi rodičmi v obľube aj Lucia či Viktória. Chlapci najčastejšie dostávajú mená Michal, Samuel, Martin, Tomáš, Adam, Lukáš, Sebastian, Oliver, Tobias, Marek, Filip, Alex, Dominik, Matúš či Teo.

"Podľa nášho Zákona o mene a priezvisku nemôžeme povoliť zapísať chlapčenské meno dievčaťu a naopak alebo dať druhému dieťaťu rovnaké meno ako má jeho súrodenec. Samozrejme meno nesmie byť napríklad ani hanlivé," vysvetľuje matrikárka.

Ak chce dať rodič dieťaťu meno, ktoré nie je v slovenskom kalendári, môžu ho matrikárky zapísať, avšak tiež platia isté pravidlá. Ak ide o všeobecne známe cudzojazyčné meno, čiže použitie takéhoto mena je v súlade s tradíciou štátu, kde je takéto meno obvyklé, matričný úrad môže rodiča požiadať o potvrdenie zastupiteľského úradu cudzieho štátu.

„Pomáhame rodičom, aby nemuseli chodiť na veľvyslanectvá hľadať mená, o ktoré majú záujem a skontrolujeme meno napríklad na webových stránkach venovaných tejto tematike. Často však rodičia nemajú potuchu, ako sa to-ktoré meno správne píše, poznajú len jeho fonetickú podobu z filmu a potom sa spoločne trápime, kým zistíme gramaticky správnu formu mena,“ podotkla Majorová. Aby rodičia urýchlili a zjednodušili zapísanie nezvyčajného krstného mena dieťaťa na matrike, môžu si zvažované meno vyhľadať na internetových stránkach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu