Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Stromy na Račianskom mýte nehynú, bránia sa voči teplu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Obyvatelia bratislavského Nového Mesta sa obávajú, že stromy v parku na Račianskom mýte zahynú. Počas uplynulých horúcich dní poslali na novomestský miestny úrad niekoľko podnetov, že stromy v parku vysychajú. Zároveň upozorňovali mestskú časť, že by mala zeleň primerane zavlažovať.

„Mestská časť zabezpečuje pravidelné zalievanie stromov primerane horúčavám a suchu,“ uviedol novomestský hovorca Marek Tettinger. Doplnil, že zeleň zavlažujú v skorých ranných hodinách, aby ju nespálilo slnko, čo mnoho ľudí nemá šancu vidieť.

Po upozorneniach obyvateľov mestská časť poslala do parku na Račianskom mýte pracovníkov EKO podniku aj oddelenia životného prostredia, aby stromy skontrolovali. Problém konzultovali aj s dendrológmi. Odborníci podľa Tettingera upozornili na to, že stromy v období extrémnych horúčav trpia stresom, pričom naňho reagujú rôzne. Jedným z obranných mechanizmov je zhodenie listov, pretože práve cez listy stromu uniká najviac vody. „Aktuálne stromy pôsobia, akoby schli, čo však nezodpovedá ich reálnemu stavu,“ viedol hovorca.

V parku na Račianskom mýte vysadili nové mladé stromy. Tie sú podľa novomestského hovorcu vo výbornej kondícii, sú primerane olistené, zelené a netrpia nedostatkom vody. „Podľa odborníkov by stromy nemali mať existenčné problémy spôsobené aktuálnym suchom a teplom,“ dodal Tettinger.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu