Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Utekajte k vode: Horúčavy potrápia Slovákov celý týždeň!

S horúčavami počítajte na celom území Slovenska.
S horúčavami počítajte na celom území Slovenska. (Zdroj: SHMÚ)

BRATISLAVA – Leto dáva o sebe vedieť aj ku koncu letných prázdnin. Za horúčavami nemusíte cestovať do prímorských krajín. Školopovinným stačí, aby si ľahli k jazeru alebo bazénu a počkali na vysoké teploty, ktoré však naopak pracujúcich viac unavia ako potešia.

Dnes rátajte so slnečným počasím na celom území krajiny. Mimoriadne vysoké teploty sa vyšplhajú na 32 až 37 stupňov, na severe bude od 28 do 32 stupňov. Fúkať bude južný do 4 m/s (15 km/h). Na pondelok aj utorok vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre horúčavy výstrahu 2. stupňa.

V utorok bude nad naše územie pokračovať prílev veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu od juhozápadu. Najvyššie teploty očakávajte od 31 až do 36 stupňov, na severe 27 až 31 stupňov. Ani vietor neposlúži ako osvieženie. Čaká nás bezvetrie alebo len slabý vietor.

Streda konečne prinesie trochu oblačnosti. Spočiatku bude jasno až polojasno, popoludní už prevažne polooblačno, ojedinele sa objavia búrky a prehánky. Denná teplota vystúpi na 31 až 36 stupňov, na Orave a Liptove okolo 29 stupňov. Fúkať bude južný vietor do 5 m/s (20 km/h).

Vo štvrtok počasie ešte čiastočne ovplyvní rozpadajúce sa frontálne rozhranie nad strednou Európou, čo spôsobí prevažne polooblačnosť, popoludní bude v horských oblastiach až oblačno, miestami búrky alebo prehánky. Cez deň počítajte opäť s horúčavami od 30 až do 35 stupňov, na severe miestami okolo 28 stupňov.

V piatok sa nad strednou Európou bude nachádzať nevýrazné pole relatívne vyššieho tlaku vzduchu. Rátajte s malou, miestami prechodne zväčšenou oblačnosťou a ojedinelými búrkami alebo prehánkami. Denná teplota sa bude pohybovať okolo 31 až 36 stupňov, na severe okolo 29 stupňov.

Horúcemu počasiu sa potešia aj pracujúci ľudia. Vo víkendovú sobotu k nám totiž bude v nevýraznom tlakovom poli prúdiť od juhozápadu veľmi teplý vzduch. Zrána má byť malá, cez deň, najmä poobede miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Denna teplota od 31 až do 36 stupňov, na severe opäť okolo 29 stupňov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu