Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

SMK: Vláda chce finančne znemožniť kultúru Maďarov na Slovensku

József Berényi
József Berényi (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda SR chce finančne znemožniť kultúru Maďarov na Slovensku. V reakcii na zverejnený návrh štátneho rozpočtu na rok 2013 to vyhlásil predseda mimoparlamentnej SMK József Berényi.

Zo zverejnených čísel je podľa neho zrejmé, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce dať v roku 2013 na financovanie menšinovej kultúry iba necelý milión eur. "Táto suma je značne nižšia oproti sume 4,5 milióna eur v roku 2012, resp. štyri milióny eur v roku 2011," upozornil Berényi.

SMK preto tvrdí, že tento návrh je vážnym krokom späť z hľadiska rozvoja kultúry Maďarov žijúcich na Slovensku. "Po zrušení postu podpredsedu vlády pre menšiny a po zmene začlenenia Univerzity Jánosa Selyeho sa Robertom Ficom garantované status quo porušilo v ďalšom dôležitom bode," vyhlásil líder strany.

Keďže schválenie zákona o štátnom rozpočte je dlhý proces, SMK chce v tomto období urobiť všetko pre to, aby sa plánovaná suma zvýšila. "O týchto skutočnostiach budeme informovať aj komisára OBSE pre menšiny, ktorý v októbri navštívi Slovensko, a požiadame ho, aby od vlády žiadal zvýšenie tejto sumy. Suma jeden milión eur by totiž otriasla v základoch fungovanie organizácií, ktoré sa zaoberajú pestovaním maďarskej kultúry na Slovensku," zdôraznil Berényi.

Myslí si, že môže dôjsť k ohrozeniu existencie viacerých podujatí a kultúrnych organizácií, ktoré pestujú hodnotné tradície, a ktoré sú z hľadiska zachovania maďarskej menšiny kľúčové. "Toto je pre nás neprijateľné," konštatoval.

Podľa Berényiho je okrem objemu financií na menšinovú kultúru pre maďarskú spoločnosť mimoriadne dôležitá aj transparentnosť ich rozdelenia. "Za účelom zlepšenia súčasného stavu chce SMK vytvoriť úzku spoluprácu s maďarskými civilnými organizáciami," dodal.

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR v reakcii uviedol, že jeden milión eur je východiskovou sumou návrhu štátneho rozpočtu. "V rámci rokovaní, ktoré sa zatiaľ uskutočnili, bolo zapracované do priorít návrhu rozpočtu úradu vlády navýšenie sumy o približne tri milióny eur," uviedol Úrad vlády SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu