Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Leteckí záchranári dnes pomáhali trom turistom: Slovák a dvaja Poliaci

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD - Popradská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE (VZZS ATE) transportovala dnes do nemocníc v Spišskej Novej Vsi a Poprade troch turistov. Prvému priletela na pomoc do Slovenského raja a ďalším dvom do Vysokých Tatier.

Ako informovala hovorkyňa VZZS ATE Sylvia Galajda, v oblasti Slovenského raja prišli leteckí záchranári na pomoc najprv Slovákovi (17), ktorý dostal pri turistike na Geravách epileptický záchvat. Lekár VZZS ATE na mieste mladíka ošetril a spolu s príslušníkmi Horskej záchrannej služby ho uložil do horizontálnej polohy. Mladého turistu následne transportoval vrtuľník do nemocnice v Spišskej Novej Vsi.

Posádka leteckých záchranárov následne letela do Vysokých Tatier. "Počas hrebeňovej túry na Kôprový štít vypadol so skalným blokom v ľahšom horolezeckom teréne Poliak (35). Muž mal otvorené poranenie a zlomeninu dolnej končatiny," priblížila Galajda.

Ako dodala, k zranenému sa dostal lekár VZZS ATE podobne ako v prvom prípade prostredníctvom palubného navijaka. Po ošetrení následne poľského turistu transportoval vrtuľník do popradskej nemocnice.

"Po lete na Kôprový štít nasledoval let do Kôprového sedla. Na turistickom chodníku sa nachádzal vyčerpaný a dehydrovaný  poľský turista (37), ktorý pred vyše týždňom skolaboval pod Kriváňom," doplnila Galajda.

Lekára k Poliakovi opäť spustili z vrtuľníka navijakom. Ten ho následne ošetril a spolu so záchranármi Horskej záchrannej služby ho transportoval z terénu. "Aj tento pacient napokon skončil v popradskej nemocnici," uzavrela Galajda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu