Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MŽP sťahuje pripravovaný zákon o odpadoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia sťahuje z legislatívneho procesu zákon o odpadoch, ktorý už prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním.

Namiesto neho dáva do procesu novelu, ktorá bude obsahovať len implementovanie smernice EÚ. Informoval o tom na dnešnej tlačovej besede minister životného prostredia Peter Žiga.

Rezort tak reaguje na vysoký počet pripomienok, ktoré prišli k novému zákonu o odpadoch. Ten podľa slov ministra len prevzali od predchádzajúceho vedenia. Medzirezortné pripomienkové konanie sa skončilo s 2 815 pripomienkami, pričom 1 804 bolo zásadných.

"Znamená to, že zákon bol pripravený zle," povedal Žiga. Preto ministerstvo prichádza s náhradou, ktorá spočíva v jednoduchšej novele, ktorá má zabezpečiť implementovanie európskej smernice. Okrem toho sa ňou majú odstrániť pripomienky EÚ týkajúce sa obalov, odpadov a vývozu a dovozu odpadu. "V rámci novely by sme ich mali odstrániť do októbra až novembra," povedal minister. Novelu dávajú do interného pripomienkového konania na ministerstve k dnešnému dňu. "Chceli by sme využiť inštitút zrýchleného legislatívneho konania," dodal

Ministerstvo tiež upozorňuje, že Slovensko je pod časovým tlakom. Novela zákona o odpadoch, ktorá by upravila náš zákon v súlade s európskou smernicou, mala byť podľa rezortu hotová ešte v decembri 2010. Podľa Žigu hrozí Slovensku za každý deň omeškania pokuta 17-tisíc eur.

Envirorezort do budúcnosti plánuje pripraviť nový zákon o odpadoch, pri ktorom by mali byť zohľadnené pripomienky k zákonu, ktorý rezort sťahuje. "Určite veľa pripomienok využijeme a budeme na základe nich stavať nové znenie paragrafov a článkov," mienil Žiga.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu