Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nemocnice nemajú postele: Hospitalizovaní sme čoraz kratšie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Počet postelí, ktoré majú nemocnice pre hospitalizovaných na Slovensku k dispozícii, klesá. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

Kým v roku 2009 bol celkový počet postelí 35.520, o rok neskôr to bolo 35.132 a v minulom roku už len 32.954 postelí. Do tohto počtu sa nerátajú postele v prírodných liečebných kúpeľoch a kúpeľných liečebniach. "V trojročnom horizonte teda došlo k poklesu o 2566 z celkového počtu postelí, čo je zníženie o 7,2 percenta," informoval hovorca NCZI Peter Bubla. Uvedený vývoj podľa neho značne ovplyvňuje nárast výkonov poskytovaných v rámci jednodňovej ambulantnej starostlivosti, ale aj dlhodobo klesajúci priemerný ošetrovací čas na jednu hospitalizáciu. "Kým napríklad pred 30 rokmi sme v nemocnici v priemere pobudli takmer dva týždne, minulý rok to bolo už len osem dní," zdôvodnil. Na druhej strane sa však počet hospitalizovaných Slovákov za posledné tri roky podľa údajov NCZI výrazne nezmenil a stále prekračuje hranicu jedného milióna hospitalizovaných ročne.

Klesajúci trend v počte postelí sa rovnako týka aj postelí vyčlenených pre detských pacientov. Z celkového počtu postelí bolo v roku 2011 pre pacientov do 18 rokov určených 4769 postelí, čo je približne 14 percent. V roku 2010 mali detskí pacienti k dispozícii 4920 postelí a v roku 2009 to bolo až 5012 postelí. "Počet postelí vyčlenených pre deti teda poklesol od roku 2009 k poslednému sledovanému roku o 243 postelí, čo je zníženie o 4,8 percenta z celkového počtu detských postelí," povedal Bubla.

Vlani bolo hospitalizovaných celkovo 198.818 pacientov do 18 rokov, avšak v danom čísle je zahrnutých aj vyše 60.000 novorodencov, ktorí v nemocnici po narodení prežijú istý čas. Najčastejšou príčinou hospitalizácie detských pacientov do 18 rokov boli v roku 2011 choroby dýchacej sústavy, konkrétne akútny zápal priedušiek, chronické choroby mandlí a zápal pľúc.

Medzi najviac využívané postele patria lôžka na pediatrickej hematológii a onkológii, medicíne drogových závislostí, detskej psychiatrii a psychiatrii. "V členení podľa druhu poskytovanej zdravotnej starostlivosti zaznamenávame najväčší úbytok počtu postelí v akútnej nemocničnej starostlivosti, kde je v porovnaní s rokom 2007 celkovo o 2317 postelí menej," spresnil hovorca NCZI. Miernejší pokles je v počte postelí dlhodobej nemocničnej starostlivosti. Naopak, pri hospicoch a domoch ošetrovateľskej starostlivosti eviduje centrum od roku 2007 nárast počtu postelí o 116.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu