Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Štedrý tínedžer Matej (12): Tisíce eur daroval na záchranu tatranského lesa

V Tichej a Kôprovej doline lykožrút zničil už štvrtinu lesa
V Tichej a Kôprovej doline lykožrút zničil už štvrtinu lesa (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Údajne všetky svoje úspory, až 5000 eur, venoval len dvanásťročný školák na boj s lykožrútom v Tatranskom národnom parku. Správa lesov za finančný dar nakúpi a nainštaluje 500 lapačov na lykožrúta, čo bola podmienka mladého darcu. Informoval o tom webový portál denníka Sme.

Lesy v najstaršom slovenskom národnom parku roku 2004 poškodila mohutná víchrica. Dvanásťročného Mateja Jurčišina ale vraj najviac trápi postupujúci lykožrút v oblasti štyroch tatranských dolín. Na boj s ním sa vraj sám rozhodol venovať všetky svoje peniaze, teda 5000 eur.

Štátne lesy TANAPu v zbierke na obnovu tatranského lesa po ničivej víchrici pred ôsmimi rokmi zhromaždili vyše 1,1 milióna eur. Peniaze, z ktorých bola doteraz použitá necelá polovica, išli výlučne na obnovu lesného porastu na území spravovanom Štátnymi lesmi TANAPu. Jurčišin je podľa webu zatiaľ jediným človekom, ktorý daroval peniaze na ochranu lesa.

"Nikdy predtým sme sa s niečím takým nestretli," povedala Lenka Burdová zo Štátnych lesov TANAPu. Po pohrome pred ôsmimi rokmi peniaze okrem firiem venovali aj jednotlivci, vždy vraj ale išlo o menšie čiastky. Lesníkov tiež prekvapilo, koľko o probléme lykožrútovej kalamity v Tatranskom národnom parku Matej vie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu