Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Košickí študenti vymysleli energetickú čokoládu a vyhrali 3. miesto

Študenti z košického Gymnázia Zobraziť galériu (4)
Študenti z košického Gymnázia (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE/BUKUREŠŤ – Energetická čokoláda je skvelý nápad ! Vymysleli ju študenti z košického Gymnázia na Poštovej ulici v rámci voliteľného predmetu Aplikovaná ekonómia. Dali hlavy dokopy a keďže sa netaja tým, že sú čokoholici, dobrý nápad bol na svete. A trafili do čierneho.

Na najväčšej európskej súťaži študentských spoločností Junior Achievement – Company of the Year Competition 2012 v rumunskej Bukurešti, získali 3. miesto.

„Som neuveriteľne hrdá a šťastná. Uspieť na tak prestížnej súťaži pod tlakom tak veľkej konkurencie je niečo neopísateľné. Verím, že mojim študentom sa vďaka predmetu aplikovaná ekonómia otvorili nové možnosti a ukázalo im to, že ak vynaložia dostatok námahy a budú veriť sebe, svojim schopnostiam a budú ochotní sa učiť od skúsenejších, nič nie je nemožné.“   hovorí ich učiteľka Eva Vanečková.

Samotní študenti na vznik nápadu spomínajú takto: "Mali sme obrovské spektrum možnosti. Spisovali sme nápady a bolo ich fakt veľa. Niektoré boli úplne šialené, ako napríklad horčup, čiže spojenie horčice s kečupom alebo dáždnik od hlavy po päty. Nakoniec ma to napadlo na gauči. Pozerala som televízor a tam šla reklama na čokoládu a otec mi povedal, že čo tak vymyslieť čokoládu,“ spomína s úsmevom šéfka celého tímu Tereza Spišáková.

Svoj nápad zrealizovali a do čokolády pridali rôzne exotické ovocie a našli aj troch výrobcov. „Rozoslala som asi tisíce meilov rôznym výrobcom. Väčšina sa nám ani neozvala, ale napríklad z Nestlé nám odpísali, že nech to ani neskúšame, lebo denne majú množstvo takýchto nápadov. Oni to vôbec nepochopili, mysleli si, že hľadáme sponzorov,“ hovorí Tereza. Nakoniec sa naštvala rozhodla sa, že bude oslovovať menších výrobcov a cez internet našla istého českého, ktorému ihneď zavolala. „Asi 15 minút sme sa rozprávali, on to pochopil bol nadšený a rozhodol sa, že do toho ide. Postupne sme získali aj istého švajčiarského výrobcu a tiež belgického, ktorý pôsobí v Košiciach.“

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu