Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Protest pred parlamentom: Policajti si to rozdali so sestričkami v čiernom!

Protest zdravotných sestier pred parlamentom. Zobraziť galériu (8)
Protest zdravotných sestier pred parlamentom. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Vyše 300 nahnevaných zdravotných sestier sa dnes doobeda zhromaždilo pred parlamentom. Svoje biele rovnošaty vymenili za čierne tričká. Nimi chcú demonštrovať nespokojnosť s rozhodnutím ústavného súdu, ktorý pozastavil účinnosť zákona, ktorý im od apríla upravil mzdy. Policajti ich pritlačili k hradnému múru a postavili za železné barikády.

Už pred 10. hodinou dávali hlučne najavo, čo si myslia o pozastavení zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. "Lekárom ste pridali, sestričky ste oklamali", "Bez nás to nejde" či "Sestry a pôrodné asistentky si vybrali cestu slušnosti", hlásali transparenty nad hlavami sestričiek. Na začiatku rokovania Výboru NR SR pre zdravotníctvo sa ich pred parlamentom zhromaždilo okolo 350.

"Chcela by som sa poďakovať všetkým sestrám, ktoré aj v tomto dovolenkovom období, v rámci náhradného voľna, pred nočnou či po nočnej službe nás sem prišli podporiť," povedala Mária Lévyová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. Zároveň poďakovala všetkým sestrám, ktoré počas svojej pracovnej služby si solidárne s protestom obliekli čierne tričko.

Sestričky sa vyzbrojili transparentmi.
Zobraziť galériu (8)
Sestričky sa vyzbrojili transparentmi.  (Zdroj: Jan Zemiar)


Väčšina účastníkov protestného zhromaždenia dávala najavo rozhorčenosť. "Prečo nám dali peniaze a potom nám ich zobrali? Z čoho máme žiť? My nie sme ľudia?" odpovedala protiotázkami na otázku, prečo prišla na protest sestrička z Levíc, ktorá nechcela byť menovaná.

Rozhorčené sestričky v čiernom.
Zobraziť galériu (8)
Rozhorčené sestričky v čiernom.  (Zdroj: Jan Zemiar)


Podľa slov Lévyovej o 12:00 sa chce stretnúť s predsedom parlamentu Pavlom Paškom. "Chcem ho požiadať o súčinnosť, ak sa zákon vráti na prerokovanie na Ústavný súd SR a chceli by sme byť pri zastupovaní na Ústavnom súde," predostrela plány Lévyová.

Na zdravotné sestry dohliadajú z bezpečnej vzdialenosti desiatky policajtov. Rozhnevaný dav zdravotníckych sestier a pôrodných asistentiek postavili za železné bariéry. Počas protestu nie sú plánované žiadne dopravné obmedzenia. Situáciu v cestnej premávke polícia monitoruje a v prípade potreby prijme opatrenia na obmedzenie, resp. obnovenie plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky.

Na sestričky počas protestu dohliadajú desiatky policajtov.
Zobraziť galériu (8)
Na sestričky počas protestu dohliadajú desiatky policajtov.  (Zdroj: Jan Zemiar)


Čiernu farbu priniesli sestry na tričkách pred parlament aj vlani v máji. Sestry vtedy zároveň doručili do NR SR petičné hárky s podpismi takmer štvrť milióna ľudí, ktorí podporili akciu sestier s názvom "Keď sa nepostaráme my o seba, kto sa postará o vás?" V reakcii na petíciu vznikol zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Jeho účinnosť na svojom stredajšom (11.7.) neverejnom zasadnutí pozastavil Ústavný súd SR, ktorý tak prijal návrh prvého námestníka generálneho prokurátora SR Ladislava Tichého na preskúmanie ústavnosti. Ten tak reagoval na podnet Slovenskej lekárskej komory.

Protest zdravotných sestier pred
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Jan Zemiar)
Protest zdravotných sestier pred
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Jan Zemiar)
Protest zdravotných sestier pred
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Jan Zemiar)
Protest zdravotných sestier pred
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu