Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rady pre dovolenkárov: V prípade núdze volajte tieto čísla a úrady

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V telefónnom zozname cestovateľov, ktorí sa chystajú na dovolenku v rámci EÚ, by nemalo chýbať číslo 112. Je to jednotné európske číslo tiesňového volania, ktoré je bezplatne zastihnuteľné všade v rámci krajín EÚ z pevných liniek a mobilných telefónov.

Volajúci je z neho presmerovaný na príslušnú záchrannú službu - miestnu políciu, hasičský zbor alebo zdravotnícku službu. Dostupné je 24 hodín denne. Číslo 112 sa začína používať aj v niekoľkých krajinách mimo EÚ, napr. v Chorvátsku, Čiernej Hore a Turecku.

Rodičia by mali mať na pamäti aj číslo núdzovej linky 116 000. Slúži na nahlasovanie nezvestného dieťaťa v ktoromkoľvek z 27 členských štátov EÚ. Môže ho použiť ktokoľvek, kto má nezvestné dieťa či informácie o nezvestnom dieťati. Uvedené číslo spojí volajúceho so skúsenou organizáciou schopnou poskytnúť podporu a praktickú pomoc či už psychologického, právneho alebo administratívneho charakteru.

Pomoc môžu nájsť dovolenkári aj na veľvyslanectvách, resp. konzulátoch. Obrátiť sa na ne môžu v prípade, ak ich zatknú, utrpia vážnu nehodu alebo stratia dôležité doklady. O pomoc môžu cestovatelia požiadať akýkoľvek konzulát alebo veľvyslanectvo členskej krajiny EÚ. Nárok majú dovolenkári aj na pomoc v krízových situáciách ako je napríklad evakuácia.

Na webovej stránke konzulárnej ochrany Európskej komisie môžu dovolenkári zistiť, či má ich krajina zastúpenie v destinácii, do ktorej cestujú: http://ec.europa.eu/consularprotection.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu