Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Chystáte sa k lekárovi: Oddnes si radšej pripravte hotovosť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Od pondelka niektorí všeobecní aj špecializovaní lekári otvorili svoje ambulancie bez zmlúv so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP). Pacienti by napriek tomu nemali platiť za vyšetrenia, odbery, ani plnú sumu liekov v lekárňach. Napriek tomu môžu v ambulancii dostať účet.

Pacient, poistenec Všeobecnej zdravotnej poisťovne zostáva v týchto horúčavách zmätený. Poisťovňa mu radí neplatiť lekárom, ani v lekárňach plnú sumu za predpísané lieky, pretože to všetko uhradí aj nezmluvným lekárom. Taktiež dala verejný prísľub lekárňam, že im uhradí všetky lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny, ktoré v júli až do odvolania predpíšu nezmluvní lekári. "To znamená, že pacienti nebudú musieť v lekárni platiť nič navyše,“ uviedla hovorkyňa VšZP Dana Gašparíková. VšZP tiež uhradí laboratórne vyšetrenia a röntgeny, ktoré predpíše nezmluvný všeobecný lekár pre dospelých a tiež nezmluvný všeobecný lekár pre deti a dorast.

Samotní lekári však tvrdia, že takýto sľub je zvrátený a poisťovňa nabáda na obchádzanie zákona. Podľa lekárov poisťovňa nemôže preplatiť poskytovateľom starostlivosť, výkony a lieky, ak s nimi nemá uzavretú zmluvu. Lekárnikov a vyšetrovacie pracoviská preto vyzvali, aby postupovali podľa zákona, čiže pýtali od pacientov peniaze. Poistenci najväčšej poisťovne by tak mali platiť za vyšetrenia, odbery a plnú sumu liekov, lekári však avizujú, že do 6. júla budú pacientov VšZP ošetrovať zadarmo. Celkom zadarmo to však nie je. „Poskytovanie zdravotnej starostlivosti nie je len vyšetrenie, ale skladá sa aj z iných sprievodných úkonov, ako napríklad odber krvi alebo laboratórne vyšetrovanie, ktoré nerobí sám lekár, a preto to nemôže pacientovi poskytnúť bezplatne,“ odôvodnil vyberanie poplatkov prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár. Podľa neho sa s účtami od lekárov majú pacienti obrátiť na poisťovňu.

K týmto účtom, ak sa lekári s poisťovňou nedohodnú, pribudnú od 6. júla aj vlastné výkony lekárov. Cenník poplatkov bude visieť v čakárni lekára. „Systém bude podobný ako pri poplatkoch za výkony pri špecialistovi,“ upozornil šéf Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor. Dnes sa k niektorým špecialistom nedostanete ak nezaplatite 5,- až 10,- € za každú návštevu, čo pre chronických pacientov môže znamenať problém.

Pacient akútne odkázaný na lekársku starostlivosť nebude braný ako rukojemník, bude mať ošetrenie zadarmo. O akútnosti ale rozhoduje lekár až po vyšetrení.

"Poistenec má tiež možnosť ísť na vyšetrenie alebo si dať predpísať recept priamo do nemocnice. VšZP má prísľub Asociácie nemocníc Slovenska i Asociácie fakultných nemocníc, že v prípade potreby môžu ísť poistenci na vyšetrenie aj priamo do nemocnice,“ dodáva hovorkyňa štátnej poisťovne Dana Gašparíková. Lekárom sa to ale nepáči. "Považujeme to za chabý pokus upokojiť pacientov, založený na zjavnej nepravde o schopnosti ústavných zariadení dlhodobo nahradiť ambulantný sektor všeobecných lekárov. VšZP deklarovala nedostatok financií, no napriek tomu namiesto dohody s lekármi hľadá riešenie, ktoré ju pri ošetrení pacientov v ústavnej starostlivosti bude stáť oveľa viac," vyhlasujú Kollár, Pásztor a Prcúchová.

Chystáte sa k lekárovi:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

V koľkých ambulanciách dnes potrebujete hotovosť jasné nie je. Kollár nemá informácie o tom, že by zmluvy s VšZP podpisovali lekári individuálne, hoci podľa jeho slov VšZP vyvíja na lekárov nátlak. VšZP odmieta tieto tvrdenia a podáva trestné oznámenie vo veci šírenia poplašnej správy. Podľa poisťovne už podpísalo dodatky k zmluvám 56 % poskytovateľov a ďalšie sú už na ceste.

Slovenská lekárska komora, združenie Zdravita a Asociácia všeobecných lekárov pre deti a dorast odmietli podpísať nové dodatky k zmluvám, kým im VšZP nenavýši platby aspoň o 10 percent. Všeobecná zdravotná ponúka obvodným lekárom zvýšenie platieb o 6,5 percenta a špecialistom o 5 percent. Lekárom to nestačí, pôvodne chceli viac až o 20 %.

Predseda vlády Robert Fico v relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy pripustil, že v budúcnosti by mohla byť len jedna zdravotná poisťovňa. Nepáči sa mu, že v čase, keď štát hľadá zdroje na platy sestier a lekárov, majú majitelia súkromných zdravotných poisťovní vysoké zisky. "Ak existujú demokratické spôsoby, ako zriadiť jednu zdravotnú poisťovňu, nemám s tým problém," uviedol premiér. Podľa Fica by pri vytvorení jednej poisťovne nešlo o násilné vyvlastnenie. "Existuje možnosť odkúpenia podielov, treba s nimi rokovať," vysvetlil.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu