Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Slovensku padlo v sobotu desať teplotných rekordov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na Slovensku padlo počas posledného júnového dňa desať teplotných rekordov. Najvyššiu teplotu meteorológovia zaznamenali na stanici v Kuchyni pri Malackách, kde teplota dosiahla 36,1 stupňa Celzia a prekonal sa tak rekord z roku 1990. Rovných 36 stupňov bolo na bratislavskom letisku, prelomil sa tak rekord z roku 1950.

Vyše 60-ročné rekordy padli okrem bratislavského letiska aj v Hurbanove (35,8 stupňa Celzia) a na bratislavskej Kolibe (35,3 stupňa Celzia). Historické maximá z roku 1990 sa prepisovali v Nitre (35,4 stupňa Celzia) a v Piešťanoch (34,7 stupňa Celzia).

Osemročné rekordy padli na lučeneckom letisku (34,6 stupňa Celzia), ako aj v Prievidzi (34,3 stupňa Celzia) a na Sliači (33,5 stupňa Celzia). Na letisku v Žiline bolo pokorené maximum z roku 2003, keďže teplota sa tam vyšplhala na 33,2 stupňa Celzia.

Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu aj dnes varujú pred vysokými teplotami na celom Slovensku. Na západe, juhu a juhovýchode krajiny platí výstraha druhého stupňa, ortuť v teplomere má miestami vystúpiť až na hranicu 38 a 39 stupňov Celzia. V severných oblastiach krajiny, kde platí výstraha prvého stupňa, sa očakávajú teploty do 36 stupňov. Celzia.

Ľudia by počas horúčav mali dbať na dodržiavanie pitného režimu. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre nápojov. Potreba pitia rastie nielen v závislosti od vonkajšej teploty, ale aj od telesnej aktivity a zdravotného stavu. Najmä u detí treba dbať na to, aby pili pred, počas i po fyzickej námahe. Starším a chronicky chorým ľuďom sa radí, aby svoje aktivity obmedzili na minimum a z domovov vychádzali, pokiaľ sa dá, len ráno alebo večer.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu