Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovenská obec sa možno utopí vo vlastných výkaloch!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NIŽNÝ HRABOVEC - Obci Nižný Hrabovec v okrese Vranov nad Topľou hrozí, že splašky, ktoré produkujú miestne domácnosti, nebude kde odvádzať. Spoločnosť Bukocel sídliaca v neďalekých Hencovciach totiž plánuje spomínanej obci vypovedať zmluvu o čistení splaškových a odpadových vôd.

Do čistiarne odpadových vôd (ČOV) v areáli hencovskej spoločnosti prichádzajú splašky z Nižného Hrabovca cez vybudovanú kanalizáciu na základe zmluvy o dielo takmer 15 rokov. Tento zmluvný vzťah však plánuje spomínaná firma k 30. júnu tohto roka vypovedať v celom rozsahu. O svojom zámere už informovala obecný úrad zaslaným listom.

"Výpoveď nám prišla bez udania dôvodu. Zrejme ide o odplatu, že sme sa sťažovali na vývoz kaustifikačného kalu do obce," informovala dnes média starostka Nižného Hrabovca Marcela Pčolinská. Spomínanú látku mali vyviezť v uplynulých týždňoch z areálu hencovskej firmy do katastra obce nákladné autá v rozpore so zákonom.

Starostka tvrdí, že prerušenie činnosti ČOV zo strany Bukocelu by malo neblahé následky. "Obsah celej kanalizácie by sa zrejme vylieval po verejných priestranstvách, vytiekol by do Ondavy, možno aj po uliciach," konštatovala. Obec náhradný plán podľa jej slov zatiaľ nemá. "Za niekoľko dní novú čistiareň odpadových vôd nepostavíme."

Pčolinská verí, že sa nakoniec s Bukocelom dohodne. "Je potešiteľné, že predstaviteľ spoločnosti so mnou začal komunikovať a ponúkol priestor pre rokovanie." Prednosta Krajského úradu životného prostredia v Prešove Miroslav Benko obci odporučil, aby sa v tomto prípade obrátila na súd. "Je potrebné zabrániť ohrozeniu ľudí, zvierat a celkového životného prostredia," poznamenal.

"Podali sme návrh na vydanie predbežného opatrenia na Okresný súd vo Vranove nad Topľou, pretože takéto zmluvy sa nevypovedajú z jedného dňa na druhý," poznamenala Pčolinská, ktorá bude v prípade ukončenia spolupráce s Bukocelom presadzovať postavenie obecnej čistiarne odpadových vôd. "Budeme žiadať o dotáciu na jej výstavbu, vhodný pozemok na to máme."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu