Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vláda chce oslavovať 15. september v nedeľu, ponúka voľné piatky

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Vláda podľa premiéra Roberta Fica uvažuje nad tým, že by zákonom presunula oslavu 15. septembra na nedeľu v prípade, že pripadne na pracovný deň.

 

"V prípade 1. septembra ide o štandardný štátny sviatok civilného charakteru, kde môže štát sám rozhodnúť a môže zrušiť takýto štátny sviatok," povedal po rokovaní Rady solidarity a rozvoja premiér Robert Fico.

Zrušenie 15. septembra ako štátneho sviatku by si však podľa Fica vyžadovalo otvorenie Vatikánskej zmluvy. "Obyčajným zákonom nie je možné siahnuť na zmluvu medzinárodného charakteru," zdôvodnil premiér. Vláda preto podľa Fica uvažuje nad tým, že namiesto otvárania Vatikánskej zmluvy by zákonom presunula oslavu 15. septembra na nedeľu v prípade, že pripadne na pracovný deň. "Znamenalo by to fakticky, že tento sviatok je zrušený, len by sa nemuselo zasahovať do Vatikánskej zmluvy," skonštatoval.

Kabinet tiež zvažuje niektoré sviatky, ako sú 5. júl, 1. máj, 8. máj, či 29. august, presúvať z pondelka až štvrtka na piatok. "Možno by bolo veľmi správne nechať voľný deň na piatok, aby sa urobil predĺžený víkend," povedal Fico. Ak by podľa neho niektorý z týchto sviatkov pripadol napríklad na utorok, tak by sa v utorok išlo do práce, ale namiesto toho by zamestnanci mali voľný piatok.
 

Špekulácie o tom, či pôjde o cirkevné sviatky mala vyvrátiť argumentácia katolíckej cirkvi s odvolaním sa na zmluvu s Vatikánom. Nebolo by vôbec jednoduché otvoriť medzinárodnú dohodu Slovenska so Svätou stolicou, šlo by o náročné a zdĺhavé diplomatické rokovania.

Podľa medializovaných informácii vypadne zo zoznamu dní pracovného pokoja 15. september, sviatok Sedembolestnej Panny Márie a 1. september, deň výročia prijatia ústavy.

Vatikánska zmluva chránia aj 15. september, no podľa denníka Pravda vraj už kabinet má spôsob, ako sa tomu vyhnúť. „Viaceré odborné analýzy ukázali , že zrušenie dvoch dní pracovného pokoja by malo veľký význam z hľadiska konsolidácie verejných financií. Podľa záverov sekcie legislatívy Úradu vlády nie je možné zrušiť cirkevný sviatok bez otvorenia Vatikánskej zmluvy. Ale našli sme riešenie, ako dosiahnuť spomínaný zámer bez otvorenia tohto dokumentu. Predstavíme ho dnes na Rade solidarity a rozvoja,“ povedal včera Pravde šéf tlačového a informačného odboru Úradu vlády Erik Tomáš.

Premiér Robert Fico skonštatoval, že presadzuje rovnováhu. "Prečo by mal štát rušiť štátne sviatky a katolícka cirkev by takú povinnosť nemala? Každý musíme nejako prispieť ku konsolidácii verejných financií," povedal a navrhol, aby sa preskúmalo, či je vôbec možné Vatikánsku zmluvu otvoriť a vyjednávať o jej zmene.

Ekonomickí analytici podľa denníka  naznačujú, že v ideálnom prípade by dva zrušené sviatky mohli znamenať vzostup hospodárskeho rastu o 0,8 percenta. Podľa Republikovej únie zamestnávateľov a Asociácie zamestnávateľských zväzov ekonomika na každom sviatku stráca 180 miliónov eur.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu