Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pre polovicu zamestnávateľov sú matky lojálne zamestnankyne

BRATISLAVA - Viac ako polovica zamestnávateľov, až 52 %, si myslí, že matky sú lojálnejšie zamestnankyne, lebo to miesto potrebujú. Väčšina zamestnávateľov (89 %) súhlasí s tým, že nezáleží na tom, či žena má alebo nemá deti, je dôležitý pracovný výkon.

Vyplýva to na výskume pre štúdiu Matky na trhu (práce a života), ktorý sa uskutočnil na vzorke 301 zamestnávateľských organizácií. Štúdia je výsledkom práce editoriek sociologičiek Lýdie Marošiovej a Sylvie Šumšalovej. Tri pätiny zamestnávateľov (63 %) sú presvedčené, že matky s maloletými deťmi si vedia lepšie zadeliť pracovný čas. S týmto názorom nesúhlasí takmer tretina (31 %).

S názorom, že keď matka často absentuje pre ochorenie dieťaťa, ovplyvňuje to chod organizácie, sa stotožňuje menej ako tretine zamestnávateľov - 28 %, naopak, nesúhlasí s tým 70 %. S týmto častejšie súhlasia zamestnávatelia, ktorí matky nezamestnávajú, teda s nimi nemajú skúsenosti. Iba 14 % zamestnávateľov zastáva názor, že matky majú nižší pracovný výkon, pretože sú zaťažené starostlivosťou o rodinu. Odmieta ho až 85 % Opäť sa s týmto tvrdením častejšie stotožňujú zamestnávatelia, u ktorých matky nepracujú.

Matky s maloletými deťmi sú málo zastúpené v organizáciách patriacich fyzickej osobe či živnostníkovi, ako aj v spoločnostiach s ručením obmedzeným. Častejšie ich zamestnávajú akciové spoločnosti a rozpočtové organizácie. Od veľkosti organizácie závisí počet zamestnaných matiek. Viac ich zamestnávajú v organizáciách s celkovým počtom zamestnancov nad 50. Z netradičných foriem práce matky s deťmi najčastejšie, až u 43 % zamestnávateľov, využívajú pružný pracovný čas. Druhým najčastejším spôsobom je s 20 % skrátený úväzok. Voľný pracovný čas využíva len 8 %, prácu doma iba 6 % a samotný telework (prácu na diaľku) len 5 %. Silne sú teda preferované tradičné formy práce. Tretina zamestnávateľov vytvára pre matky s deťmi osobitné podmienky, aby im vyšli v ústrety. Najčastejšie vo forme úpravy pracovného času alebo poskytovania dní pracovného voľna.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu