Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slováci smútia za komunizmom!

Do ulíc vyšli aj nespokojní Slováci. Zobraziť galériu (12)
Do ulíc vyšli aj nespokojní Slováci.

BRATISLAVA - Zajtra uplynie 17 rokov od začiatku nežnej revolúcie. Vďaka nej ľudia v Československu zvrhli komunistický režim. Až takmer polovica opýtaných dnes však paradoxne tvrdí, že sa majú horšie ako pred pádom totality. Vyplýva to zo zistení Štatistického úradu SR. Na istoty socializmu nostalgicky spomína najmä staršia generácia. Mlieko stálo dve koruny a každý mal prácu. Žili sme však za železnou oponou a komunistický režim vládol tvrdou rukou.

Policajné zložky brutálne potlačili 17. novembra 1989 pokojnú demonštráciu v Prahe. Komunistickému režimu v Česko-Slovensku však dochádzal dych už skôr, zásah na Národnej triede bol len poslednou kvapkou. Do ulíc vyšli státisíce nespokojných obyvateľov.

„Ľudia vtedy túžili po slobode a demokracii,“ spomína jedna z osobností revolúcie Ján Budaj. Eufóriu však čoskoro vystriedalo sklamanie. Zodpovední sú podľa neho aj politici, ktorí vystriedali pri moci komunistov. Ľudia na námestiach im verili a boli presvedčení, že sa budú správať inak. „Mysleli si, že nebudú kradnúť a začnú dodržiavať zákony.“ Namiesto toho však rozohrali zákulisné hry.

Za nelichotivými štatistikami treba podľa sociológa Pavla Haulíka vidieť najmä staršiu generáciu. Tá sa len veľmi ťažko prispôsobuje novým podmienkam. Sedemnásť rokov od revolúcie preto radšej zabudli na negatíva komunistického režimu. „Na slobodu sa ľahko zvyká. V demokracii však treba byť priebojnejší, a to nedokáže každý,“ dodal sociológ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu