Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zamestnávatelia hľadajú skúsených: Ponúkajú nepeňažné benefity!

Gastrolístky sa uvádzajú ako zamestnanecká výhoda
Gastrolístky sa uvádzajú ako zamestnanecká výhoda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Kde sú tie časy, keď sa zamestnávatelia predbiehali v tom, kto dokáže ponúknuť pre pracovníkov väčšie výhody. Kríza zastavila trináste platy aj voľno navyše. Firmy v súčasnosti častejšie ponúkajú prácu v príjemnom kolektíve či zaškolenie pri nástupe.

 

Takmer tretina zamestnávateľov uvádza vo svojich inzerátoch ako výhodu prácu v medzinárodnej spoločnosti. Vyplýva to z prieskumu pracovného portálu Kariéra.sk. Zaujímavé pritom je, že benefitom v podobe doplnkového vzdelania cudzieho jazyka sa prezentuje iba 10 percent firiem. Riaditeľ personálnej agentúry AuJob Peter Ulbrik si myslí, že podniky na Slovensku zanedbávajú túto oblasť.

„Nadštandardná zdravotná starostlivosť, príspevok na dôchodkové poistenie alebo špeciálne školenia v zahraničí sú poskytované zamestnancom na vyšších či špecializovaných pozíciách a skôr sú viditeľné v zahraničných spoločnostiach, i keď už i tie slovenské sa snažia napredovať v tejto oblasti,“ vysvetľuje Peter Ulbrik.

Podľa prieskumu vedú nefinančné benefity. Firmy lákajú na možnosť kariérneho rastu či vzdelávania. To znamená, že kladú dôraz na dlhodobé ciele, ktoré sa môžu premietnuť aj do zvýšenia platu. Tento druh výhod dokážu najlepšie zužitkovať absolventi, ktorým sa tak dostáva potrebná motivácia. Len máloktorý absolvent ale môže očakávať, že po nástupe do prvého zamestnania získa výhody skúsenejších kolegov.

Až 41 percent zamestnávateľov zdôrazňuje potrebu praxe a skúseností v danom odbore. Potvrdzuje to aj riaditeľ personálnej agentúry. „V súčasnosti začínajú mnohé spoločnosti obnovovať benefity, avšak už s reálnejším pohľadom na jednotlivé výkony daného zamestnanca. Viac je cenený človek, ktorý je kľúčový pre firmu, tam je citeľná ústretovosť v rámci jednotlivých potrieb a motivácie, “ dodal Ulbrik.

Prekvapením je, že v 4 percentách pracovných ponúk uvádzajú zamestnávatelia ako výhodu stravné lístky.  Zamestnávateľ je pritom povinný zabezpečovať zamestnancom stravovanie v súlade so Zákonníkom práce. Pitný režim je už dnes považovaný za samozrejmosť nielen na pracoviskách, kde hrozí nadmerná záťaž teplom či chladom.

Flexibilitu, ako požadovanú vlastnosť, uvádza až 10 percent pracovných inzerátov. „Za týmto pojmom treba hľadať najmä ochotu a schopnosť reagovať rýchlo na požiadavky zamestnávateľa. Zamestnávateľ potrebuje, aby pracovníci na určitých pozíciách mohli na zadaných úlohách pracovať aj mimo svojho pracoviska v rámci flexbilnej pracovnej doby. Preto na mnohých pozíciách majú k dispozícii notebook a mobil. Sú to pracovné nástroje, preto sa v zozname ponúkaných benefitov vyskytujú stále zriedkavejšie,“ uviedla produktová manažérka portálu Kariera.sk Katarína Zemanová.

S miestom práce súvisí aj zabezpečenie ubytovania pre zamestnancov. Je uvádzané väčšinou pri ponukách manuálnej práce, často mimo miesta bydliska. Ponúka ho 10 percent inzerentov, predovšetkým pre pracovné pozície, kde sa miesto práce mení, napríklad na stavbách. Rovnako dôležitým benefitom býva pri podobných pozíciách aj zvážanie zamestnancov do práce, uvádza sa v 4 percentách inzerátov.

Trend nefajčiarskeho pracoviska na Slovensko ešte nedorazil. Fajčiarov sa síce podarilo vytlačiť von „pred budovu“, ale čas strávený na cigarete kontroluje máloktorý zamestnávateľ. Z ponúkaných pracovných miest na Kariéra.sk iba štyri striktne uprednostnili nefajčiara.

 

 


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu